term ID:
parent cat ID:61
post ID:11881
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Gyerekek, felnőttek, idősek – hogyan használd a jakuzzit? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Gyerekek, felnőttek, idősek – hogyan használd a jakuzzit?

Publikálva:

Jakuzzi vásárlásnál megkérdezheted magadtól, hogy a családtagjaid mikor és hogyan fogják tudni használni. Hiszen a fejlődésben álló test nagyban eltér a nyugdíjas évektől. De vajon ez azt jelenti, hogy a felnőttek bármennyi időt eltölthetnek a forró vízben? Nézzük!

Gyerekek

Ha te is szülő vagy, akkor biztosan érdekel a gyerekek jakuzzizása. A nyaralások során láthatsz tiltó táblákat, korhatáros megjelöléseket, azonban ezek általában a gyógymedencékre vonatkoznak. Amikor jakuzziról van szó, akkor az életkori tiltás sokkal inkább a balesetek megelőzése miatt van. Nem arról van szó, hogy a kicsire ártalmas a meleg víz, hanem arról, hogy esetleg nem ér le a lába, beütheti a fejét, vagy más nem gyereknek való helyre dugja az ujját. Éppen ezért 10 éves kor alatt nem ajánlott a használata.

Persze, ez nem az jelenti, hogy a 10 éves szabadon lubickolhat, az a legjobb, ha folyton figyeled. Ha egyik nap úgy döntesz, hogy te nem mész be a jakuzziba, akkor is legyél mindig a medence közelében. Ha el akarod kerülni az ijedséget, akkor már a vásárlás pillanatában érdemes elkezdeni lefektetni bizonyos szabályokat.

Felnőttek

A felnőttek lényegesen könnyebb helyzetben vannak. Ha saját jakuzzid van, akkor te is tudod az év minden szakában használni. Ha az egészséged megengedi, akkor nyugodtan elmerülhetsz hetente többször is. A számok azt mutatják, hogy a legtöbben a három és négy alkalom mellett teszik le a voksukat, ahol mindig 1-1 órát töltenek el a vízben. Ez az idő pont elég ahhoz, hogy a test megnyugodjon és ellazuljon. Persze, akkor sincs semmi, ha te többet vagy kevesebbet töltesz a vízben.

Sokan nem tudják, de létezik egy javasolt minimum is. Ha már egyszer beülsz a melegvízbe, akkor maradj benne legalább fél órán keresztül. Miért? A masszírozásnál legalább fél óra kell, hogy a görcsök eltűnjenek, és az izmok ellazuljanak. Ha azonban valamilyen betegséggel küzdesz, akkor mindenképpen beszéld meg először az orvosoddal. Igaz, hogy gyógyvíz helyett sima vízről van szó, de fő az óvatosság.

Idősek

Tévedés lenne azt hinni, hogy a pezsgőfürdő csak a fiataloknak jár ki, mivel idősebb korban is rengeteg előnye van. Ha te is a hatvanas éveidben jársz, esetleg valaki a családban, akkor nem kell lemondanotok erről az élvezetről. Napjainkban egyre több előrehaladott korú nőt és férfit láthatunk futni, gyalogolni, sportolni. Azonban sose feledd, hogy az izmok nehezebben bírják a terhelés, tehát előbb vagy utóbb szükség lesz a masszázsra. Ugye érzed, hogy itt jön a képbe a jakuzzi?

Igen, a meleg víz, a pezsgés, a pihenés és a nyugalom tökéletes izomlazító és fájdalomcsillapító. Segít az aktív életet élőkön és a mozgáskorlátozottakon, de más krónikus mozgásszervi megbetegedésnél is használható. Ha az idősebb korosztályt erősíted, akkor nyugodtan használd a jakuzzit mindennap! Nem véletlen, hogy sokszor éppen az orvos írja fel a hidroterápiát. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a jakuzzi nem gyógymód, mindig konzultálni kell előtte az orvossal. Amennyiben nincsen ellenére, akkor a jakuzzi téged is boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tehet.

Visszaugrás a navigációhoz