term ID:
parent cat ID:6
post ID:10040
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi telepítése. Kertbe, teraszra, áramigény, vízfeltöltés, stb. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi telepítése. Kertbe, teraszra, áramigény, vízfeltöltés, stb.

A cikk legfontosabb részei (alap, szállítás, áram, feltöltés) megtekinthető egy VIDEÓBAN↓ az írás legalján.

– Jakuzzi áramigénye

Ahhoz, hogy a kültéri jakuzzi jól működjön, a legfontosabb a megfelelő áramellátás. Mekkora feszültségre van szüksége egy jakuzzinak? 1 fázis (230 V) vagy 3 fázis (400 V) kell?

A „kisebb” jakuzzik, vagy a kevesebb masszázsszivattyúval (1 – 2 db) szerelteknek  elegendő a 230 V (1 fázis).  A nagyobbaknak és / vagy a magasabb felszereltségűeknek (3 – 4 – 5 db szivattyú) már szükséges a 400 V (3 fázis).  Az, hogy melyik típusnak mennyi áramra van szüksége, megtalálható minden termékünk adatlapján: Áramigény / fogyasztás pontban.

Fontos tudni!

Ha egy magasabb kategóriájú jakuzzit szeretne (ami 3 – 4 vagy akár 5 masszázsszivattyúval szerelt), de csak 1 fázis (230 V) áll a rendelkezésére, akkor azt a jakuzzit csak kompromisszumokkal fogja tudni majd használni.  Mit jelent ez?  Például nem fog tudni minden masszázsszivattyút együtt működtetni (egyszerre maximum csak 2 db-ot), esetleg csak a fűtést és 1 vagy maximum 2 masszázsszivattyút egyszerre. Ebben az esetben viszont felesleges 2 – nél több masszázsszivattyúval szerelt jakuzzit vásárolnia. Ha mégis olyat szeretne, akkor mindenképpen szükséges a 3 fázis (400 V).

 

Elektromos vezeték

Az elektromos kábelt direktbe kötik be a kollégáink a kültéri jakuzziba, konnektort használni TILOS! Egy egyszerű kötődobozból, toldásmentes kábelen keresztül kell az elektromos vezetéket a jakuzziig elvinni és plusz 3 métert még ráhagyni. Ezt az áramforrást 30 mA érzékenységű FI relével (Életvédelmi relé) és kismegszakítóval(kal) kell védeni .

A jakuzzi áramellátását érdemes úgy kialakítani (de nem kötelező), hogy az elektromos kábel ne látszódjon. A legjobb ha a jakuzzi alján lesz bevezetve valahol a szélétől 20-30 centiméterrel beljebb. Ha erre nincs lehetősége, mert mondjuk már egy kész, meglévő felületre kerül, akkor oldalról, a jakuzzi alsó részénél is be lehet vezetni a kábelt a jakuzziba. Hogy ez pontosan hol legyen, azt érdemes átbeszélnie egyik jakuzzi szakértőnkkel.

A jakuzzi feltöltése vízzel

A vizet nem kell közvetlenül rákötni a jakuzzira, de jó ha van a közelben egy csap, ahonnan vizet lehet vételezni (mondjuk slagon keresztül), kerti jakuzzi esetén nem csak nyáron hanem télen is. A víz nem kizárólag a jakuzzi teljes feltöltésekor szükséges, hanem a folyamatos párolgás miatt, néhányszor 2 teljes vízcsere között is szükség lehet rá.

– A víz leeresztése a jakuzziból

A jakuzzi vizének a leeresztése gravitációs úton történik. Ez azt jelenti, hogy a jakuzzi alsó részén lévő leeresztő csaphoz egy slagot lehet csatlakoztatni, és a víz azon keresztül szépen kifolyik belőle. Ha kertben van a jakuzzi, akkor nyugodtan kiengedheti a növényekre is, szeretni fogják. (kivéve élelmiszer növények)

Ha beltérben szeretné elhelyezni a jakuzzit, akkor érdemes egy padlóösszefolyót is kialakítani nem messze a jakuzzitól, hogy a víz oda tudjon folyni.

Vízkezelés és használat függő, de félévente – évente szükséges csak a jakuzzi teljes vizének a cseréje.

Jakuzzi telepítése teraszra

Ha egy egyszerű teraszra szeretné helyezni a jakuzzit, akkor csak a fenti 3 dologra kell figyelnie. Áramellátás, vízfeltöltés, vízleeresztés. Esetleg még a terasz megfelelő burkolására. Erről kicsit lejjebb olvashat.

Viszont ha a terasz egyben födém is, tehát van alatta egy másik lakás, vagy garázs esetleg pince vagy bármilyen más helyiség, akkor fontos, hogy ennek a födémnek (terasznak) a teherbírása minimum 500 kg / m² kell, hogy legyen. Ez azért fontos, mert egy jakuzzi simán lehet 2 tonna, még emberek nélkül is.

Ha esetleg érdekli, itt megtekinthet egy rövid videót egy jakuzzi teraszra emeléséről:

Jakuzzi telepítése kertbe, földre, föld fölé

Teljesen szabadon földre, fűre nem szabad a jakuzzit telepíteni. Ha teljesen új terület lesz neki kialakítva, akkor egy minimum 5 cm – es sóderágyra, 10 cm vastag egyszer vasalt beton alapot kell neki készíteni. Ez mindenképpen vízszintes és lehetőleg sima legyen. Természetesen az így kialakított területet lehet burkolni, térkövezni ha szeretné, de a burkolt felület is legyen nagyjából sima.

Ha új terület lesz kialakítva a jakuzzinak, akkor ebben az esetben könnyen lehet az elektromos vezetéket a beton aljzatban vezetni (természetesen védőcsőben). Így nem fog látszani belőle semmi.

Folytatás lejjebb…

Ajánló


 

– Burkolat amire nem helyezhető a jakuzzi

A burkolatból (járólap, beton, viacolor stb.) amire rákerül a jakuzzi, lehetőleg ne legyenek 1-2 mm-nél jobban kiálló részek. Szerencsére a legtöbb térkő, járólap ennek az elvárásnak könnyedén megfelel. Ha mégis van 2mm – nél jobban kiálló hegyes rész, és ez a jakuzzi alá kerül, akkor az egész jakuzzi súlya arra az egy pontra fog nehezedni, ami károsíthatja is a jakuzzi alját. Tapasztalatunk szerint azért ez igen ritka, Mi még nem is találkoztunk ilyen burkolattal.

Ha a járólapokat sóderágyba szeretné lerakni, vagy már régóta így van Önnél leburkolva a terület, akkor arra kell figyelni, hogy a jakuzzi alatt ne legyen megsüllyedve sehol. Legyen az egész vízszintes. Ha ugyanis a jakuzzi alatt valahol meg van süllyedve a burkolat, akkor az megint csak káros lehet a jakuzzi szerkezetére nézve, hiszen nem tud az egész testével felfeküdni egyenletesen.

 

– Földbe süllyesztett jakuzzi

Ha földbe szeretné süllyeszteni a jakuzzit, akár teljesen akár csak részben, fontos, hogy 3 oldalánál hozzáférhető maradjon 50-50-50 centimétert. (a gépészetéhez a jakuzzi oldalainál lehet / kell hozzáférni). Ezt úgy lehet elérni, hogy egy, a jakuzzi 3 oldalánál 50 – 50 -50 cm – rel nagyobb kibetonozott „gödörbe” kell helyezni. Fontos, hogy ebben a gödörben a vízelvezetést is meg kell oldani, nehogy a kifröccsenő víz, vagy kültéren a belehulló eső feltöltse.

Példa a beton „gödör” méretére: Egy 2 x 2 m – es alapterületű jakuzzinak egy minimum 3 x 2,5 m – es beton „gödröt” kell építeni, vízelvezetéssel.

Természetesen a jakuzzi széle és a „gödör” széle között megmaradt részt be lehet / kell burkolni, de a burkolat mozgatható kell, hogy legyen viszonylag könnyen, az esetleges karbantartások miatt is.

A jakuzzit teljesen nem lehet besüllyeszteni! A felső kb. 10 cm – es pereme ki fog látszódni. (Típusfüggő, hogy mennyi.)

– Hány oldalánál kell hozzáférni a jakuzzihoz?

A legjobb ha 3 oldalról hozzá lehet férni (50-50-50 cm-t), de minimum 2 oldala legyen szabadon a jakuzzinak, pl.: ha sarokba kerülne. Ez azért fontos, mert ha időszakos (néhány évenkénti) karbantartást kell végezni vagy netán bármit szerelni kellene, akkor így ezt sokkal egyszerűbb elvégezni, mintha el kellene mozdítani a jakuzzit helyhiány miatt.

Ha mégis egy „U” alakba szeretné betolni a jakuzzit, (tehát 3 oldala közvetlenül fal mellett lenne) akkor kérdezze nyugodtan az egyik szakértőnket, hogy mire kell ilyenkor figyelni. Például arra, hogy a jakuzzinak az az oldala, ahol a peremén elhelyezett vezérlője van, nem lehet a falra tolva.

– Mikor kell mindenképpen 3 oldalról helyet hagyni a jakuzzi körül?

Ha szabadon álló jakuzziban gondolkozik, tehát az egész jakuzzi a föld fölött lesz telepítve és szeretne tető emelőt is használni (megkönnyíti a thermotető le – fel helyezését), akkor a jakuzzi 3 oldalánál mindenképpen helyre van szükség.  Két szemközti oldalánál azért, mert a tetőemelő karjai ott helyezkednek el, a 3. oldalon pedig azért mert a lenyitott tetőt a tetőemelő a jakuzzi oldalánál fogja tartani a levegőben, amíg Ön jakuzzizik.

Ez egy rendkívül praktikus és népszerű jakuzzi kiegészítő, de csak teljesen szabadon álló és körbejárható jakuzziknál használható. Pontos méretek miatt keresse szakértő kollégáinkat.

Ha úgy érezi hasznos volt ez a kis cikkünk, akkor ide kattintva olvashat még 5+1 fontos kérdésről, amit érdemes átgondolnia jakuzzi vásárlás előtt.

A jakuzzi telepítés legszükségesebb előkészületei (szállítás, áram, alap, vízfeltöltés) megtekinthetőek az alábbi videó összefoglalóban is:

Jakuzzi telepíési előkészületek

Visszaugrás a navigációhoz