term ID:
parent cat ID:6
post ID:324
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Néhány jacuzzi tévhit Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Néhány jacuzzi tévhit

Időről időre felbukkannak olyan rémhírek a Jacuzziról, mely azt bizonygatja, hogy a Jakuzzizás nem hogy jó hatással lenne szervezetére, de felsorolja annak ártalmait. Fertőzések, árt-e a gyerekeknek, vagy épp hogy az időseknek lehet baja a Jakuzzizástól?

Ne tapogatózzon a sötétben, olvassa el.

Akár van már Jakuzzija, akár most tervez vásárolni egyet otthonra, ezekbe a téves állításokba, ha belebotlik, megfordulhat a fejébe, hogy vajon tényleg megéri-e megvásárolni vagy használni ezt a berendezést, vagy többet árt e magának, mint használ?

Pont ezért érdemes ezeknek a dolgoknak kicsit utánajárnia, hiszen ha ezeknek a tévhiteknek hisz, akkor egy olyan élménytől fosztja meg magát és családját, amit később minden valószínűség szerint meg fog bánni.

Legjobb, ha szakembereket kérdez meg erről is. 

Fertőzések és baktériumok, krémek, parfümök  a jakuzziban?

Elég sűrűn futhat bele az interneten olyan cikkbe, mely azt részletezi, hogy milyen okok miatt nem szabadna Jacuzzit használnia, sőt szervezetére nézve egyenesen veszélyes is lehet!

A jakuzziban lévő víz hőmérséklete (34 – 38 fok általában), és a levegő beáramoltatása (pezsgőmasszázs) ugyan emeli a kockázatot, hogy a jakuzziban valamilyen baktérium szaporodjon el, ám ha picit is odafigyel a rendszeres tisztításra (ami szinte teljesen automata is lehet) és az 1-2 évenkénti karbantartására, akkor ezek a baktériumok a közelében sem lesznek az Ön jakuzzijának.

Sokan szokták emlegetni azt, hogy a Jacuzzi csak egy egyszerű kád, melybe buborékok vannak és erre pedig felesleges ennyi pénzt kiadni. Hatalmas tévhit ez is, hiszen már a kinézete és a működési elve is bebizonyítja, hogy a jakuzzi jóval – jóval többet nyújt Önnek, mint egy mezei fürdőkád, amiben befúvók is vannak. Ráadásul a jakuzziba semmiképpen sem tisztálkodni szokás. A jakuzzi egy élményforrás a mindennapokban!

Kikapcsolni is tudni kell.

Fontos tudni

Jakuzziba nagyon nem célszerű tusfürdőket és különböző szappanokat, krémeket használnia. Nem nehéz belátni, hogy ez már csak azért sem jó ötlet, mert maga a víz mennyisége sem olyan sok, mint mondjuk egy úszómedencében, ahol ez fel sem tűnne. Viszont ha ezt a szabályt nem tartja be, akkor ezzel például ronthat a víz minőségén és állapotán.

A legjobb megoldás, hogy jakuzzizás előtt gyorsan vesz egy félperces zuhanyt. Így mindent, ami nem a medencébe való, lemos magáról. A Jakuzziba egyáltalán nem szabad illóolajokat, habfürdőket, fürdősót önteni. Kivétel ezalól a minden jakuzziba kérhető aromaterápia. Ha mégis belekerülnének ezek a szerek a vízbe, az sem gond, csak fel fog habzani mindig, és viszonylag macerás megszabadulni a sok habtól. Nem is a vízből nehéz eltávolítani, inkább a jakuzzi csöveiben letapadt, tusfürdő, parfüm, mosószer maradványoktól nehézkes megszabadulni.

Folytatás lejjebb…

Ajánló


Milyen sűrűn szoktak vizet cserélni egy jakuzziban?

Ha megfelelő a jakuzzi szűrője, és a vízkezelése, valamint nem visz be felesleges kozmetikumokat a vízbe, akkor félévente – évente kell csak vizet cserélni (vízkezelés és használat függő), hiszen sem baktériumok, sem habzást okozó szerek nem kerülnek bele a vízbe. Így minden zavaró tényező nélkül átadhatja magát a pihenésnek, lazításnak.  A hidromasszázs fúvókák által létrejött vízsugár és buborékok kellemesen végig masszírozzák az egész testét, feltöltődhet mint testileg, mint lelkileg.

Fertőzések a jakuzziban?

Bele lehet olyan cikkekbe is futni, melybe azt részletezik, hogy a jakuzzit azért nem szabad használni, mert fertőzés veszélyes lehet. Sokan félnek attól, hogy a jakuzziban elkaphatnak valamit. Természetesen trehány, nem megfelelő odafigyeléssel ilyen is előfordulhat (leginkább nyilvános, közületi jakuzziknál), de ez egyáltalán nem gyakori jelenség.

Ha otthonra Jakuzzit tervez, akkor ebben az esetben is, a legfontosabb a megfelelő szűrés, és a hatékony vízkezelés. Ha ez a 2 egyszerű dolog rendben van, akkor esélytelen bármilyen fertőzést okozó baktériumok felbukkanása.

Hideg vagy nagyon meleg legyen a jakuzzi vize?

Olyan cikket is találhatunk, melyben arról írnak, hogy a meleg víz milyen rossz hatással van az emberi szervezetre és olyat is, melyben azt mutatják be, hogy hideg vízben kellene ülnie ha, jakuzzizik.

Azonban a jakuzzi nem úszómedence. Miért is lenne fontos és legfőképpen kellemes a hideg víz? Mivel a jakuzzit kimondottan arra találták ki, hogy lazítson benne és kiengedje a fáradt gőzt, biztosan nem hideg vízben fogja ezt megtenni, hiszen abban üldögélve 1-2 perc után se érezné már jól magát. Természetesen ez attól is függ, hogy kinek mit jelent a hideg víz… Nyáron a legtöbb jakuzzi tulajdonos 33-35 fokos vizet szokott a jakuzzijában tartani, de személy szerint Én, van hogy leengedem a saját jakuzzim  vizét 32-33 fokra, ha a nyári forróság miatt a testemnek ez esik jól.

Sok esetben olvashatunk arról, hogy az se jó, ha túl meleg a  víz a masszázsmedencében. Természetesen ez valamilyen szinten igaz is, hiszen szakemberek is azt mondják, hogy a 40 Celsius fok feletti vízhőmérséklet hosszútávon egyáltalán nem jó választás, hiszen mesterségesen emeli meg a testhőmérsékletet. Ezért az a legjobb, ha 37 – 38 Celsius foknál nem melegebb a jakuzzi vize. Ebben a hőfokban garantáltan el tud lazulni és kipihenheti magát egy nehéz nap után, télen a -15 fokban is, akár hóesés közben egy pohár bor és párja társaságában. 

A Jakuzziban folyamatosan cserélni kell a vizet?

Sok tévhit szerint a jakuzzi vizét folyamatosan cserélnünk kell, hiszen ha nem teszi ezt, akkor a víz hamar koszos és zavaros lesz. Azonban ez sem igaz!

Egy jól megtervezett, és kiváló alkatrészekből felépített jakuzzi olyan mechanikai szűrőkkel van ellátva, hogy napi 6-8 óra vízforgatás – szűrés elegendő a víz tisztán tartásához. (Ezek a szűrők miközben forgatják a vizet, folyamatosan tisztán is tartják).

Természetesen hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy csak a szűrés elegendő. A másik ugyan ilyen fontos dolog a víz tisztán tartásához a megfelelő biológiai vízkezelés. Ez lehet kézi vagy majdnem teljesen automata is. (Ezekről kicsit bővebben egyéb cikkeinkben is olvashat a honlapunkon, vagy kérdezze szakértő kollégáinkat, akik készségesen fognak segíteni Önnek is.)

A lényeg, hogy a rendszeresen karbantartott (évente kb. 1,5 órányi teendő) jakuzzi vizét elegendő csupán félévente – évente (vízkezelés és használat függő) lecserélni. Ha a szűrők jól működnek, akkor nem lesz zavaros a jakuzzi vize, illetve, ha megfelelő a vízkezelés, akkor az tökéletesen meggátolja a baktérium elszaporodást is.

Jakuzzi fogyasztása. Tényleg olyan sokat fogyaszt egy jakuzzi?

Sokan nem szeretnek, vagy csak éppen idejük nincsen rendszeresen Wellness központokba járni, hogy néha jakuzzizni tudjanak. Egyre többen veszik fontolóra, hogy otthoni használatra vásárolnak Jakuzzit, ám pár dologgal nincsenek tisztába, és sajnos sok cég kereskedője nem is mondja el az érdeklődőnek az igazán fontos dolgokat (pl.: havi költségek, mennyit kell foglalkozni a jakuzzival, jakuzzi előnyei és HÁTRÁNYAI! stb.), amire csak később fog ráeszmélni az új tulaj, pár hónap használat után.

Rengeteg ember csak azért nem akar jakuzzit vásárolni otthonra, mert úgy gondolja, hogy sokat fogyaszt. Egyesek azt állítják, hogy a jakuzzi átlagban havonta körülbelül 50-70 ezer Ft-os számlát is képes csinálni….

Ismételnünk kell magunkat, de ahogy már feljebb is írtuk, egy jól megtervezett, és kiváló alkatrészekből felépített jakuzzi, egyáltalán nem fogyaszt ilyen sokat. Természetesen típus, méret, elhelyezés és használatfüggő, de nagyjából átlagban havonta 6-9 ezer forinttal emelkedik majd meg a villanyszámlája. Sajnos vannak olyan gyártmányok is, amik ennek az összegnek a 4-5 szöresét is fogyaszthatják a téli időszakban, a nem megfelelő tervezés, és kialakítás miatt, így azt javasoljuk, hogy mindenképpen nézzen meg több terméket is, és beszéljen több szakértővel, mielőtt véglegesen eldöntené mit és hol vásárol.  Ez is egy olyan fontos kérdés, amiről külön cikkünk is foglalkozik. Érdemes elolvasnia. Klikk Ide ha érdekli.

Nekünk az számít, hogy Ön, az igényeinek legmegfelelőbb jakuzzit kapja. Ha mi ezt nem tudjuk Önnek megadni, akkor szívesen ajánlunk akár más gyártót is. Hiszen ha Ön elégedett, akkor ajánlani fog másoknak is. Ha meg nem, akkor nyilván nem és ez hosszú távon nekünk nem jó…Ez ilyen egyszerű.

Visszaugrás a navigációhoz