term ID:
parent cat ID:6
post ID:45
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A jakuzzi és a gyerekek Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A jakuzzi és a gyerekek

Sok szülőben merül fel a kérdés a nyaralások alkalmával, hogy vajon a gyerkőcök is használhatják-e azokat a jakuzzikat, amiket a felnőttek. Gyakran lehet látni különféle tiltó táblákat, korhatár megjelöléseket a medencéknél, jakuzziknál. Kérdés, hogy elővigyázatosságról van-e inkább szó a szállodák, üdülőközpontok részéről, vagy kárt tehet a kisebbekben a masszázsmedence, és mit tegyünk, ha otthoni jakuzzizásra kerül sor.

Hány éves kortól lehet használni a jakuzzit?

Akár egy szállodában jár, akár egy fürdőben, gyakran találkozhat életkorbeli megkötésekkel egy-egy medencénél. Az, hogy egy gyógyvizes medencébe ne vigyen kisgyermeket, az teljesen evidens, de mi a helyzet egy sima medencével vagy jakuzzival? Minden gondoskodó szülő ilyenkor elgondolkodik, hogy vajon mi oka lehet az életkorbeli megkötéseknek, árthat-e esetleg, ha egy kisgyereket az otthoni jakuzziba ültetnek a szülei.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Fontos minden szülőnek tudni, hogy a jakuzzik életkorbeli tiltása elsődlegesen a balesetek megelőzésére szolgál, nem azért van, mert ártalmas lehet számukra a medence vize. Bár a masszázsmedencék vízmagassága nem különösebben mély egy átlagos termetű felnőtt ember számára, egy kisgyermeknek veszélyforrás lehet, ha nem ér le a lába, vagy mondjuk beüti a fejét a korlátba, a medence, jakuzzi szélébe.  Általában tíz évnél szokták meghúzni azt az életkorbeli vonalat, ami felett már mehet a gyermek a medencébe. Ebben a korban a gyerkőc már kellően nagy, hogy a lábai leérjenek, és képes legyen a medence biztonságos használatára.

Szülői felügyelettel a kisebbek is bátran használhatják a jakuzzikat

Szülői felügyelettel a kisebbek is bátran használhatják a jakuzzikat

Szülői felügyelettel a kisebbek is bátran használhatják a jakuzzikat

Ennek ellenére ne hagyja egyedül a medencében, jakuzziban a tíz éves gyereket se, aki meg még fiatalabb azt pláne. Mindig legyen egy felügyelő (ha nem is feltétlenül a medencében, de mindenképpen körülötte), aki a fél szemét rajta tartja.

Az otthoni medencéjébe, jakuzzijába, amennyiben Ön mint  szülői is a vízben tartózkodik, nyugodtan be lehet vinni kisebb gyerekeket is. Szülői felügyelettel szinte teljesen kizárt, hogy bármiféle baleset érje az apróságokat. Sok régi ügyfelünk, már a 4-5 év körüli gyermekét is sokszor beviszi, és együtt játszanak a jakuzziban.

Szabályok a jakuzziban

A gyermekeket mindenképpen meg kell tanítani a jakuzzi helyes használatára. Érthetően el kell magyarázni nekik, hogy a medence nem játék, egyedül nem nyúlhatnak hozzá, nem mászhatnak bele. Nem szabad meggondolatlanul viselkedniük a vízben, „hullásat játszani”, vagy egyéb más módon rémisztgetni a többieket. A vízbe ugrás, a víz alá merülés is tiltott dolog.

A nem megengedett jakuzziba mászás ellen, kisebb gyermekeknél egy jó megoldás már maga a thermotető is, azt ugyanis le is lehet kötni. Bár ez a lekötés azért van, hogy a vihar ne tudja letépni a tetőt a jakuzziról, azért kisgyermekek ellen is hasznos. Nagyobb gyerekek esetében ez már nem annyira megoldás, mert Ők ki tudják kapcsolni a bilincseket, ha akarják.

A szülőknek fontos tisztában lenniük azzal, hogy az ifjú generáció szervezete egy kicsit másképp működik, mint a felnőtteké. A kicsik testhőmérséklete sokkal hamarabb képes megemelkedni, így túlságosan sokáig nem képesek elviselni a meleg vizet (36-38 fok), különben rosszullét, ájulás foghatja el őket. Tíz-tizenöt perc vizes móka elég kell legyen a számukra, utána érdemes pihenőt tartani. Amennyiben hosszabb ideig szeretné a csemetéket a vízben tudni, akkor a víz hőmérsékletét lejjebb kell venni. A jakuzzik hőmérséklete általában 26 és 40 fok között szabályozható.

Egy mondatban: Nyugodtan használja együtt a gyerekével az otthoni jakuzziját, töltsenek el benne  minél több emlékezetes órát, de ha gyermeke még kicsi, fokozottan figyeljen rá.

Visszaugrás a navigációhoz