term ID:
parent cat ID:6
post ID:10161
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: 3 népszerű módszer a jakuzzi víz tisztán tartásához Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

3 népszerű módszer a jakuzzi víz tisztán tartásához

A tökéletes vízkezelés  (és szűrés) eredménye, a kristálytiszta jacuzzi víz, melyben akár 12 hónapon át mindenféle aggodalom nélkül meg tud majd mártózni. Sokféle Jakuzzi található a piacon, melyekhez különféle vízkezelési lehetőségeket ajánlanak. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Ha egy kereskedő a hátrányokról nem beszél, akkor azt érdemes kétkedéssel fogadni.

Ebben a cikkben röviden bemutatjuk azt a 3 különböző lehetőséget, melyet a legtöbben használnak annak érdekében, hogy jakuzzijuk az év 365 napjában készen álljon a pihenésre, lazításra, feltöltődésre.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Jó tudni !

Az összes gyártó jakuzzijában található alapból egy automata vízfertőtlenítő, vízkezelő rendszer. Legtöbbször ózonos vagy UV csöves fertőtlenítést szoktak beépíteni. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek az automata vízkezelők kizárólag kiegészítő lehetőségként funkcionálnak, és mindig szükség van melléjük egy másik, sokkal hatékonyabb vízkezelési módra. Cikkünkben ezekből a vízkezelési módokból mutatunk be 3 – at, azokat, amik tapasztalataink szerint a legnépszerűbbek.

Ahhoz, hogy mindig tiszta maradjon a jakuzzija vize, ebből a 3 – ból kellene választani majd 1 – et.

  1. Aktív oxigénes vízkezelés
  2. 99 % -ban vegyszermentes vízkezelés
  3. Félautomata sós vízkezelés

1. Aktív oxigénes vízkezelés

A legegyszerűbb és egyben leg költségkímélőbb megoldással kezdünk, hiszen sok jacuzzi tulajdonos ezt a vízkezelési lehetőséget alkalmazza. Ennél a módszernél a folyékony aktív oxigént az Ön feladata beleönteni a vízbe, általában hetente egyszer, de természetesen ez függ a használat sűrűségétől.

Emellett szintén heti 1 alkalommal a víz PH értékét is meg kell mérnie és be kell állítania. A PH értéket a bőrről bekerülő szennyeződések, a fürdőruhában visszamaradt öblítők, a levegőben szálló részecskék mind-mind befolyásolhatják és elállíthatják.

Sem az aktív oxigén heti adagolása, sem a víz PH értékének beállítása nem egy bonyolult feladat, pár perces műveletek. Viszont a tökéletes vízminőséghez elengedhetetlen mindkettő.

Előnye: klórmentes, szagtalan, jól adagolható és a legkedvezőbb havi költségekkel jár.

Hátránya: kézzel kell adagolnia heti 1 alkalommal. Ha pár hétig megfeledkezik róla, akkor elkezdhet beopálosodni a jakuzzi vize. Ilyenkor ezt még könnyen rendbe lehet hozni, de ha tovább romlik a vízminőség, akkor a jakuzzi teljes vizét le kell cserélni.

2. Német vízkezelő szer, mely 99%-ban vegyszermentes (Spa Balancer)

Ez a vízkezelési mód, annyira népszerű nálunk, hogy külön cikket is írtunk róla. (Link lejjebb) Sok más kereskedőnél hangzik el, hogy van teljesen vegyszermentes vízkezelés. A helyzet az, hogy jelenleg 100%-ban vegyszermentes vízkezelés még nincs, de nagyon – nagyon közelítünk már ehhez.

Ahogy feljebb írtuk, mindennek van előnye és hátránya is, így természetesen ennek a módszernek is.

 

Előnye: A heti egyszeri adagolás után csak néhány órát van a vízben kimutatható vegyszer. Ez amint kifejti a hatását el is tűnik a jakuzzi vizéből. Ezután már csak a Német vízkezelő szer marad a vízben, ami teljesen vegyszermentes. Ez az úgynevezett Spa Balancer, ami enzimek és ásványok keveréke.

A PH szintre itt elég csak 3-4 hetente ellenőrizni. 1-2 perces művelet mindkettő

Valamint ami még szintén nagy előnye, hogy ha ezt a vízkezelési módot használja, akkor nyugodtan elutazhat 2-3 hétre is, a víz ugyan olyan tiszta lesz mikor hazaérkezik, mint amikor elutazott.

Hátárnya: Ugyan az mint az aktív oxigénes vízkezelőnek. Heti 1 alkalommal kézzel kell adagolni.

Illetve ennél a módszernél minden félévenkénti – évenkénti (használatfüggő) vízcserét követően, az első 3-4 hétben sűrűn, heti 2-3 alakommal kell a szűrőbetéteket tisztítani.

Havi költsége nagyjából duplája az aktív oxigénes vízkezelésnek.

Kicsit részletesebben itt olvashat erről:
http://www.masszazsmedence.org/jakuzzi-vizkezelese-vegyszermentesen

Jó tudni

Azért mert Ön a jakuzzija megvásárlásánál, mondjuk az első pontban lévő aktív oxigénes vízkezelést választja, nem kötelező annál is maradnia. Ha szeretné, akkor a jakuzzi Teljes Vízcseréje után kipróbálhat egy másik, mondjuk a 2. pontban lévő, majdnem teljesen vegyszermenetes Spa Balanceres vízkezelést is. Vagy fordítva.

Magyarul, nem muszáj állandóan azt a vízkezelést használnia, amit a jakuzzi megvásárlásakor választott. Ha szeretne, kipróbálhat egy másikat is. Viszont fontos, hogy vízkezelést csak a jakuzzi teljes vízcseréje után lehet váltani. Tehát az, hogy egyik héten egyik, másik héten a másik vízkezelő szert használja, az nem működőképes!

Fontos tudni még, hogy ez csak a kézi adagolású vízkezelési lehetőségekre vonatkozik.

3. Félautomata sós vízkezelés

Ha a vízkezeléssel még egy kicsit kevesebbet szeretne foglalkozni, esetleg sokat utazik vagy nyaralóba kerül a jakuzzi, akkor Mi ezt ajánljuk.

Gyakorlatilag a jacuzzi beüzemelésekor kollégáink bróm sót (NaBr – nátrium bromid) szórnak a vízbe, ami abban feloldódik. Ezt a bróm sót egy készülék szétbontja nátriumra és brómra. A bróm fogja a vizet fertőtleníteni és nem hagyja, hogy a nemkivánatos baktériumok bármilyen kis mértékben is elszaporodjanak.

Előnye: A lehető legkevesebbet kell foglalkozni a vízkezeléssel. Ha elutazik, vagy elfeledkezik a jakuzziról pár hétre, ez a félautomata vízkezelő akkor is tisztán tartja a jakuzzija vizét.

Hátránya: A bekerülési ára magasabb a többinél, ami a beépített sóbontó készülék miatt van.

A víz PH szintjét ugyan úgy kézzel kell mérni és adagolni mint a másik 2 vízkezelési módnál. Itt nagyjából 3-4 hetente.

Bármelyik vízkezelési lehetőséget választja a fenti 3 – ból, mindenképpen érdemes átbeszélnie előtte egy jacuzzi szakértővel azt. A lényeg, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbbet kapja.

Kell még valami a tiszta jakuzzi vízhez?

A válasz az, hogy igen.

Ami még feltétlenül szükséges a jakuzzi vizének a tisztán tartásához, az a szűrőbetét(ek) időnkénti tisztítása. Ez azért fontos, mert a látható szennyeződéseket (levelek, szálló por, virágszirmok stb.) egy (több) szűrőbetét(ek) szűri(k) ki a vízből,  viszont a láthatatlan baktériumokat, algákat, mikrobákat a fent leírt vízkezelések egyike fogja kordában tartani. Éppen ezért a tiszta jakuzzi vízhez mindkettőre szükség van. A szűrőbetéteken keresztüli szűrésre és a biológiai vízkezelésre is. Egyik sem tartja tisztán a vizet a másik nélkül!!

Azt, hogy a szűrőbetéteket milyen gyakran kell tisztítani, leginkább a használat sűrűsége határozza meg. Ha heti 2-3 alkalomnál többször használja a jakuzzit, akkor minden héten érdemes a szűrőbetéteket kitisztítani. Ez kb. 5 – 10 percét fogja igénybe venni.

Visszaugrás a navigációhoz