term ID:
parent cat ID:6
post ID:10096
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Kerti jakuzzik telepítési szükségletei. Jakuzzik kertbe vagy teraszra. Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kerti jakuzzik telepítési szükségletei. Jakuzzik kertbe vagy teraszra.

Az otthonokba kerülő jakuzzik legnagyobb részét (kb. 90 – 95 %) kertbe a szabad ég alá, vagy nyitott teraszra telepítik a tulajdonosok. Kellemes szabadságérzést nyújt az, amikor Önt csak a pezsgő meleg víz a friss levegő és a csillagos ég veszi körül.

Az alábbi telepítési előkészületeket kell átgondolnia mielőtt kültéren helyezteti el a jakuzziját.

1. A jakuzzi alapja

A jakuzzi alatt egy legalább 10cm vastag, egyszer vasalt beton aljzat kell, hogy legyen, mert a súlya miatt nem lehet előkészítetlen talajra pl.: közvetlenül földre, fűre helyezni.

A fogadó felületnek nagyjából „simának” kell lennie. Ez szerencsére a legtöbb járólap, térkő, viacolor esetében nem szokott gond lenni. Ettől függetlenül érdemes vásárlás előtt azért ezt is átbeszélni. Természetesen sima betonfelületre is helyezhető, nem muszáj burkolni a jakuzzi alatt lévő területet.

Ha nem új, hanem már meglévő felületre kerül a jakuzzi, akkor ne legyen repedezett, ne legyen megsüllyedve a terület. Legyen vízszintes és ahogy fent is írtuk, lehetőleg „sima”.

2. A jakuzzi vízfeltöltése, vízutánpótlás

A jakuzzi vízzel való feltöltése egy egyszerű csapról tömlőn (slagon) keresztül megvalósítható. Vízcsőre közvetlenül rákötni nem kell! A vízpótlásra viszont nem csak nyáron, hanem télen is gondolni kell, hiszen a jakuzzi vize párolog és ezt vissza kell pótolni. Nyáron, ha kerti csapról lett feltöltve a jakuzzi akkor nincs probléma, de télen a vízvételi csap fagyvédelmére kell fokozott figyelmet fordítani. Magyarul, a kerti jakuzziba télen is legyen honnan vizet hozni.

3. A jakuzzi vizének leeresztése

Ez a jakuzzi alján történik, garavitációsan. Egy kerti tömlővel elvezethető a víz a kerti növényekre, fűre. Nem lesz semmi bajuk, sőt. Szeretni fogják. Ezzel a módszerrel egyszerűen leengedhető a jakuzziból a víz, hasonlóan mint egy kádnál. A jakuzzi leeresztését csatornára rákötni nem szükséges. Megoldható ez is, de mi nem szoktuk javasolni. Ha szeretné csatornára kötni, mindenképpen beszéljen róla egy szakértő kollégával, mert az egy kis plusz munkával jár.

Egy egyszerű kerti tömlővel a vízfeltöltés is megoldható.

 

4. A jakuzzi áramellátása

Elektromosság nélkül természetesen nem működik egyik jakuzzi sem, tehát ez kiemelten fontos dolog. Egy kötődobozból kell megszakítás nélküli kábelen keresztül eljuttatni az áramot a jakuzziig. Konnektorba dugni tilos!! Kizárólag direkt bekötés lehetséges. Több helyen is be lehet kötni a jakuzzit, de ez típusfüggő.

Az, hogy 1 (230V) vagy 3 (400V) fázis szükséges, az szintén az adott jakuzzi típusától függ. Van olyan típus aminek elegendő az 1 X 16 A, de olyan is van aminek mindenképpen szüksége van 1 x 25A + 2 X 16A -re. Az elektromos aljzatnak, amibe a jakuzzi bekötésre kerül 30 mA érzékenységű FI relével védettnek kell lennie. Részletesebb felvilágosításért nyugodtan hívja szakértő kollégáinkat!

Jó tudni! Az áramfogyasztás szempontjából is nagyon fontos a jakuzzi alsó és oldalsó szigetelésének típusa és minősége, valamint felülről a thermotető kialakítása. Ezek fogják ugyanis megakadályozni a jakuzziban lévő víz gyors lehűlését, így védve az Ön pénztárcáját a magas havi áramszámlától ami a jakuzzi vizének a fűtéséből adódik. A jakuzzi havi fenntartási költségeinek ugyanis a 70 % – a a benne lévő víz fűtéséből ered. Erről külön is érdemes beszélgetni minden kereskedővel, akikkel felveszi a kapcsolatot.

Folytatás lejjebb…

Ajánló


 

Jakuzzi a teraszon. Teraszra történő telepítésnél ezekre figyeljen

A fentieken kívül van pár sajátosság amit csak a teraszon való elhelyezéskor kell figyelembe venni.

1. Ha a terasz födém is egyben

Amikor a terasz födém is egyben (tehát a terasz alatt található egy másik lakás, vagy garázs esetleg pince vagy bármilyen más helyiség) akkor a terasz teherbírásának minimum 500 kg/m²-nek kell lennie. Ez azért fontos, mert egy jakuzzi emberek nélkül is simán elérheti a 2 tonnát is.

2. Vízelvezetés teraszon

A víz elvezetését leengedéskor egy kerti tömlővel, a jakuzzi kifolyó nyílásához való csatlakoztatásával lehet megtenni. A tömlő kifolyó végének természeten alacsonyabban kell lennie mint a jakuzzi kifolyó csatlakozásának. Ha teraszra szeretné helyezni a jakuzzit, akkor érdemes átgondolni, hogy nem lesz e szükség esetleg egy padlóösszefolyóra, hogy a teraszra kerülő vizet (ez lehet mondjuk esővíz is) el lehessen vezetni.

Tipp: Társasházba való telepítéskor a közös képviselőt meg kell kérdezni a lehetőségekről.
Födémre telepítés esetén pedig, ha nem biztos a terasz teherbírásában, akkor egy statikussal kell egyeztetni, hogy nehogy probléma legyen belőle később..

Tipp tetőemelő használatakor: A jakuzzi teraszra való elhelyezésekor sokszor előfordul hogy a jakuzzi egy sarokba kerül telepítésre, két falfelülethez illesztve. Ezt abban az esetben érdemes elkerülni, ha szeretne thermotető emelőt használni, a jakuzzi tetejének könnyebb mozgatása miatt. A sarokba helyezett jakuzziknál (teljesen rátolva a falakra) a thermotető emelő nem alkalmazható. Ha a jakuzzi eláll a faltól 60-70 centit, akkor már igen.

 

Ha teheti, alakítson ki egy kis intim környezetet a jakuzzinak

Ha az otthoni környezet lehetővé teszi, kialakítható a jakuzzi köré egy hangulatos privát övezet.
Ez kerti és teraszos elhelyezésnél is könnyen megvalósítható, ami felejthetetlen élményekhez szokott vezetni.

Több korábbi vásárlónk is megosztotta velünk, hogy azt az érzést szeretik legjobban a jakuzzijukban, hogy ugyan kint van a kertben a szabadban, de mégis mindenki elől rejtve élhetik át a nyugalmat, kikapcsolódást. Ez több féle módon kivitelezhető: különböző árnyékot adó vászon anyagokkal, különféle növényzettel, sövénnyel, vagy pergolával amire akár felfuttatható a növényzet vagy vászon anyaggal takarható. A lényeg hogy egy meghitt, mindenki szeme elől eldugott terület alakult ki, ahol senki által nem zavartatva a párjukkal és családjukkal lehetnek. Ezt a kis rejtett zugot még hangulatosabbá lehet tenni kellemes, sejtelmes fényekkel.

Ha szeretné megtudni mennyit fogyaszt egy jakuzzi és ez mikből adódik össze, akkor ezt a cikket is ajánljuk: Mennyit fogyaszt egy jakuzzi havonta?

Visszaugrás a navigációhoz