term ID:
parent cat ID:6
post ID:10105
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: 6 tipp jakuzzi beltéri elhelyezéséhez. Mire érdemes figyelni telepítés előtt? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

6 tipp jakuzzi beltéri elhelyezéséhez. Mire érdemes figyelni telepítés előtt?

Az alábbiakban néhány tippet szeretnénk megosztani Önnel, hogy miket érdemes szem előtt tartani a jakuzzi beltérben való elhelyezésekor.

1. Jakuzzi bejuttatása az épületbe

Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis a jakuzzik egyben kerülnek kiszállításra, és ha nem fér be a nyílászárókon keresztül, akkor sajnos nincs más lehetőség mint hogy kintre kell telepíteni. Igaz, a jakuzzik nagy részét kertbe szoktuk telepíteni.  A jakuzzikat lehet fektetve és az oldalukra fordítva is szállítani, de egy már meglévő helyiség esetén elengedhetetlen, hogy átférjen az oda vezető nyílászárókon.

Arra is gondolni kell, hogy ha esetleg a sokadik emeletre van tervezve a jakuzzi és van lift az épületben, akkor a lift mérete és teherbírása megengedi e a szállítást. Ha nincs megfelelő lift, akkor a daruzásról, vagy extrém esetben helikopteres beemelésről lehet csak szó.

Szabadon álló Neptun jakuzzi. Árakhoz klikk a képre.

 

2. A jakuzzi mérete

A jakuzzit sokan szeretik egyből a fal mellé, esetleg közvetlenül a sarokba helyezni. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ha esetleg szeretne később thermotető emelőt használni (a tető könnyebb le és felhelyezése miatt), akkor a jakuzzi alap méretnél bizony kicsivel nagyobb területtel kell számolnia. Magyarul ebben az esetben nem lehet közvetlenül a falra tolni a jakuzzit.

Thermotető emelővel: Ha thermotető emelőt szeretne használni, ami megkönnyíti a thermotető mozgatását és tárolását, akkor a jakuzzi két oldalán legalább 30-30cm szabad hely kell, valamint a thermotető levételéhez és jakuzzi mögötti tárolásához is helyre van szükség kb. plusz 60-70cm-re.

Thermotető emelő nélkül: Nem szeretne tetőemelőt használni, akkor nyugodtan betolhatja egy sarokba, vagy közvetlenül rátolhatja egy falra a jakuzzit. A lényeg, hogy a jakuzzi legfontosabb oldala (az az oldal ahol a jakuzzi peremén a vezérlő van), mindig hozzáférhető kell, hogy maradjon.

A jakuzzi legnagyobb külső méretén kívül érdemes lehet azzal is kalkulálni, hogy szeretne e lépcsőt esetleg korlátot használni a jakuzzihoz. Ezekhez ugyanis szintén plusz helyre van szükség.

Folytatás lejjebb…

Ajánló


 

3. Áramellátás

A jakuzzi áramellátását a telepítés előtt meg kell oldani, viszont ez nem a telepítést végző kollégáink feladta. A kollégáink a már meglévő áramforrásra fogják rákötni a jakuzzit.

Egy kötődobozt kell valahol esztétikusan elhelyezni, ahonnan megszakítás nélküli kábelen jut el az elektromosság a jakuzzihoz. Ezt 30mA érzékenységű életvédelmi relével (FI relével) kell védeni.

A jakuzzi mérettől és felszereltségtől függően üzemelhet egy fázisú (230V) és három fázisú (400V) elektromos hálózatról. (Erről kérdezze nyugodtan kollégáinkat.) Az egy fázis, 230 V mindenkinél adott. A három fázisú 400V – os hálózatot ki kell építtetni még a jakuzzi elhelyezése előtt, ha nincs. Ezt az áramszolgáltatótól lehet kérni, a házon belüli szétosztását pedig villanyszerelő tudja elvégezni.

Az elektromos vezetéket a legjobb, legesztétikusabb ha alulról vezetik be a kollégák a jakuzzi belsejébe. Persze ez csak építés alatt lévő házaknál szokott lehetőség lenni. Ha már kész épületről van szó, és a padlóban már nem lehet elvinni a vezetéket, akkor gyakorlatilag szinte bármelyik oldalánál bevezethető az elektromos kábel, a jakuzzi alsó 8 cm magas, megerősített talpazatán. A jakuzzit konnektorba dugni TILOS. Kizárólag direkt bekötés lehetséges!

4. A jakuzzi vízzel való feltöltése és leeresztése

A jakuzzit nem kell rákötni a vízhálózatra. A feltöltés lehet csapról, tömlőn keresztül végezni. A leeresztés a jakuzzi alján történhet gravitációs elven, ezért egy padló elfolyót érdemes lehet kialakítani a jakuzzitól nem messze. A teljes vízmennyiséget, használattól és vízkarbantartástól függően kb. félévente – évente érdemes lecserélni.

5. Páramentesítés

A jakuzzi vizét legtöbben 35-38 fokosan szokták tartani. Ez viszont azt jelenti, hogy amikor nincs rajta a thermotető , magyarul éppen használják, akkor elég jelentősen párolog. Pont ezért a megfelelő szellőzésről (ablak, ajtó, szellőző ventillátor), vagy páramentesítő gép elhelyezéséről érdemes gondoskodni.

A jó szellőzés, a páramentesítés nagyon fontos

 

6. Zuhany, tárolók

A jakuzziban nem tisztálkodni járunk, ezért érdemes lehet a jakuzzival egy helyiségben egy zuhanyzót is kialakítani. Ez nem csak jakuzzizás után érdemes használni, hanem egy gyors tusolást előtte is érdemes venni. Ez főleg azért jó / ajánlott, mert így a lehető legkevesebb kemikália kerül a bőrünkről a vízbe. pl.: testápoló, smink, fürdőruhába visszamaradt mosópor stb..

AA fürdőköntösök, törölközők elhelyezésére is érdemes gondolni akasztós vagy ajtós szekrényben, valamint egy felmosó vagy gumis vízlehúzó is hasznos lehet.

Ha jakuzzi vásárlásán gondolkodik, akkor ez a cikk is érdekelheti: 5 + 1 fontos kérdés, jakuzzi vásárlás előtt.

Visszaugrás a navigációhoz