term ID:
parent cat ID:6
post ID:437
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: 5+1 fontos kérdés jakuzzi vásárlás előtt Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

5+1 fontos kérdés jakuzzi vásárlás előtt

1. Hányan fogják használni a jakuzzit, milyen sűrűn és mire?

Ezt az alap kérdést azért érdemes jakuzzi vásárlás előtt jól átgondolnia, hogy nehogy vásárlás után döbbenjen rá, hogy fölöslegesen adott ki pénzt egy szükségtelenül nagy jakuzzira, amit a végén nem fog kihasználni. Ellenben ha nagy a családja, esetleg a baráti társasága, vagy az igényei magasabbak akkor ne is spóroljon azon, ami később mindenki örömét fogja szolgálni, és felejthetetlen élményeket fog nyújtani.

Például: ha Ön már előre tudja, hogy csak a párjával szeretne több meghitt pillanatot tölteni a jakuzziban, akkor lehet, hogy elég Önöknek egy 2, maximum 3 személyes kivitel, mondjuk 2 fekvőhellyel vagy 1 fekvő és 2 ülőhellyel, és csak pénzkidobás lenne egy nagyobb méretű. Azonban ha az ismerőseik is sűrűn fogják használni, mert mondjuk sok barátja – barátnője van, vagy méretes a családja, esetleg sok az unoka, netán eddig nem tudta megvendégelni rendesen az ismerőseit, de most egy jakuzzi az újonnan rendezett összejövetelek középpontja lehet, akkor érdemes egy 5-6 fős kivitel mellett döntenie.

Érdemes belegondolni. Jakuzzi méretek:

Az egyes jakuzzik férőhelyeinek a  kialakítása, formája, mélysége sokszor eltérő. Előfordulhat, hogy két különböző típusú, de 6 személyesnek készített jakuzzi külső mérete hasonló, de a belső mérete, annak kialakítása miatt eltérő lehet. Nagy különbségek általában nem jellemzőek, de előfordulhatnak. A belső méretet legtöbbször literben adják meg.

A fentiek miatt előfordulhat az is, hogy Önök mondjuk legtöbbször 4-en használnák a jakuzzit, csak elvétve többen, de ehhez végül egy 5 vagy akár egy 6 személyes típus lesz a jó választás. Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy mondjuk egy 50 kilós, 160 cm – es  hölgy ül be a hasonló adottságokkal rendelkező barátnőivel lazítani, vagy egy 195 cm – es 100-120 kilós férfi ül be a szintén hasonló méretű barátaival jakuzzizni egyet.

Gondolja át

A nagyobb méretű jakuzzijainknak egyébként nem olyan sokkal magasabb az ára, illetve a havi „rezsi” költségei is csak minimálisan nőnek a kisebb kivitelhez képest, viszont sokkal többféle masszázsfunkciót, üléspozíciót választhat. Azt is érdemes átgondolnia, hogy csak a nyári időszakban használná leendő jakuzziját, alacsonyabb 32 -33 fokos vízhőmérséklettel vagy esetleg úgy ahogy Mi is, és szinte minden régi ügyfelünk is, az év 365 napjában. Számos ügyfelünk kifejezetten a hidegebb hónapokban szereti használni a kültéri jakuzziját. Mikor a 37 – 38 fokos víz gőzölögve masszíroz, a fákon megjelennek az ősz színei, netán már kicsit deresek is reggelente, vagy még a hó is szállingózik. Ilyenkor nincs is jobb egy szabad ég alatti forró nyugtató fürdőnél, akár egy pohár itallal vegyítve.

Vissza a pontokhoz ↑

 

2. Mennyit fogyaszt egy jakuzzi havonta?

Erről egy külön cikkünk is foglalkozik a honlapunkon, érdemes elolvasnia, de pár szóban azért itt is összeszedjük a lényeget. A havi fenntartási költség is érdemes átbeszélni egy jakuzzi szakértővel.

A jakuzzi fogyasztása a következőktől függ: függ attól, hogy egész évben vagy csak nyáron fogja e használni, függ attól, hogy kültérre vagy beltérre helyezi, hogy hányszor használja egy héten, hogy hányan használják, hogy mennyit van letakarva és mennyit nincs, hogy hány fokos a vize stb.

De amitől igazán függ a jakuzzi fogyasztása, fenntartása az a:

  • 1. Jakuzzi szigetelése,
  • 2. A thermotető anyaga és kialakítása,
  • 3. A masszázsszivattyúk és a szűrőszivattyú típusa
  • 4. Jakuzzi Vízkezelése.
  • +1. Jakuzzi karbantartása (évente)

Ez a 4 dolog határozza meg, hogy Önnek havonta mennyibe fog kerülni a jakuzzija fenntartása.

Részletezve:

1-2. Szigetelés + thermotető

A szigetelés azért nagyon fontos, mert a legnagyobb költség mindig a jakuzzi vizének a fűtése. Ha pedig nem tökéletes a szigetelés, akkor hamar kihűl a víz, amit viszont pénzbe kerül fűteni. Ennyi. A legtöbben nyáron 32 -33, télen 36-38 fokos vizet szeretnek a jakuzzijukban tartani, ehhez pedig a víz fűtésre van szükség. Értelem szerint télen jobban mint nyáron.

Ugyan ez igaz a thermotetőre (jakuzzi tetőre) is. Ha nem kiváló anyagokból készül a thermotető, ráadásul nem is tökéletes a mérete a jakuzzihoz képest, mert valami éppen csak „takarjuk le valamivel” darab, akkor hiába van lefedve a jakuzzi amikor nem használja, a víz gyorsan ki fog hűlni. A vizet pedig ahogy az előbb is írtuk fűteni kell, hogy kellemes meleg legyen, a fűtés viszont pénzbe kerül.

3. A masszázsszivattyúk és a szűrőszivattyú típusa

Rengeteg gyártó sokféle masszázsszivattyút használ a jakuzzijaihoz. Nekünk a szivattyú kiválasztásánál a tartósság (nem amerikai, hanem az európai mércével mérve!) a fogyasztás, és az 1 főre jutó masszázserő volt a szempont. Így Európán gyártott Simaco szivattyúkkal van szerelve minden kínált jakuzzink, ráadásul van olyan típus amiben 4db is található. A több masszázsszivattyú sok előnnyel bír. Például azzal, hogy bár az 1 főre jutó teljesítmény kisebb lesz, de ezáltal kevesebb a fogyasztás viszont nagyobb a masszázserő, hiszen 1 szivattyú kevesebb fúvókát lát el. Ez pedig fontos. Nekünk is és valószínűleg Önnek is ez lesz a leendő jakuzzijánál. Plusz infó

Mi egy olyan uszodatechnikai cég vagyunk 1987 óta, akik Magyarországon egyedüliként gyártunk úszómedencékbe ellenáramoltatókat is (úszógépeket), amiket szintén a fent megnevezett Simaco típusú szivattyúkkal szerelünk. Kicsik, erősek, költséghatékonyak, remek szerviz háttérrel több mint 50 Éve.

A szűrőszivattyú: egy kis fogyasztású (legtöbbször 0,1 – 0,15 KW / óra) szivattyú forgatja a jakuzzi vizét, általában napi 6-8 órát. Beállítás kérdése, hogy pontosan mennyit.

4. Vízkezelés

Ahhoz hogy a jakuzzija vize kristály tiszta legyen, nem elég szűrni a szemmel látható szennyeződéseket (levél, virágszirom, szállópor stb.), hanem valamilyen hatékony módszerrel kezelni is kell a szemmel nem látható mikrobákat, hogy ne tudjanak elszaporodni a vízben. Ez többféle módon lehetséges, érdemes ezt is átbeszélni egy jakuzzi szakértővel, mert mindegyik módszernek van előnye és hátránya is.

+1. Jakuzzi karbantartása

Ezt akár végezheti Ön is, vagy megkérhet minket. Lényegében 1-2 évente érdemes kitisztítani az egész jakuzzit, nem csak az akril héjat, hanem a csöveket, fúvókákat, fűtés rendszert, szűrőbetét csere.

Energia forintosítva.

Fontos tudnia, hogy egy jó jakuzzi nagyon összetett termék. Sok változó van ami a havi költségeket is érinti és nehéz vele előre számolni, pl.: időjárás, használati mód, idő. Ezekből kiindulva a következőkkel lehet kalkulálni: ha egy jól megtervezett és kiváló alkatrészekből tökéletesen kivitelezett 3-4 személyes jakuzziról beszélünk, akkor átlagban 7-10.000.-Ft között, egy 5-6 fős típus esetében pedig átlagban 12-16.000.-Ft körül alakul az energiaigény havonta, az ÚJ energiaárakkal kalkulálvaAz összegek kikalkulálásánál 365 napos üzemelést vettük alapul, a jakuzzi szabadtéri elhelyezése esetén, heti 2-3-szor kb. 1 órát használva. Az összegek saját mérések és több száz felhasználói visszajelzés alapján lettek kalkulálva.

Vissza a pontokhoz ↑

 

3. Mennyit kell a jakuzzival foglalkozni? Naponta, hetente, havonta?

Ha jakuzzit vásárol magának, akkor nem árt tisztában lennie azzal, hogy bizony néha foglalkozni kell majd vele (hacsak nem csináltatja meg mással). Természetesen a pihenés a kikapcsolódás, a feltöltődés, a szórakozás, a lazítás a legfontosabbak egy jakuzzinál, hiszen ezért vásárolja, de néha 1-2 apróságot el kellene végeznie, hogy mindezeket felhőtlenül tudja majd élvezni.

Ezekkel kell néha foglalkoznia, ha azt szeretné, hogy mindig kristálytiszta víz legyen a jakuzzijában:

  • 1. Vízkezelés: többféle mód létezik, lehet kézi adagolású vagy félautomata.
  • 2. Szűrés: Automata szűrés + szűrőbetétek időszakos tisztítása
  • +1. Időszakos karbantartás.

Részletezve:

1. Vízkezelés

A vízkezelés nem egy bonyolult dolog bár mivel több lehetőség közül választhat, érdemes ezt is egy szakértővel vásárlás előtt átbeszélnie. De a lényeg: attól függően milyen vízkezelést választ, a heti 10 perctől gyakorlatilag a heti 1 percig terjed az amennyi időt erre szánnia kellene majd, ha jakuzzi tulajdonos lesz.

2. Szűrés

Az alap szűrést elvégzi a jakuzzi automata szűrője, vízforgatója. Amit Önnek majd néha meg kellene tennie, az a szűrőbetétek tisztítása. Ez nagyjából 1-2 hetente 5-10 perc.

+1. Időszakos karbantartás

Érdemes legalább 1-2 évente a jakuzzit teljes átmosni, kitisztítani, vízkőteleníteni a fúvókákat stb. Ezt azért +1 – el jelöltük, mert mivel szintén nem egy bonyolult művelet, sok tulajdonos megcsinálja saját magának, de ha nincs hozzá kedve, akkor választhat időszakos karbantartási csomagjaink közül, és elvégezzük Ön helyett.

Hát ennyit kell foglalkozni egy jakuzzival.

Vissza a pontokhoz ↑

 

4. Tiszta vizet a jakuzziba. Jakuzzi vízkezelése? Miért kell? Egyszerű vagy bonyolult?

A jakuzzi vízkezelése azért fontos, mert a jakuzzi automata szűrője ugyan szűri a vizet, de az leginkább csak a látható, vízben levegő porszemeket, fűszálakat stb. szennyeződéseket távolítja el. Bár a szűrőbetétek legtöbbször baktériumölő bevonattal vannak ellátva, ettől függetlenül a kristálytiszta jakuzzivízhez szükség van még valamilyen vízkezelésre, hogy a láthatatlan mikrobáktól is meg legyen tisztítva a víz. Nem kell megijedni, ez nem egy bonyolult művelet. Érdemes viszont még a jakuzzi megvétele előtt átbeszélni egy szakértővel ezt is, mert többféle lehetőség közül választhat. Az pedig, hogy mit választ, nagyban befolyásolja majd, hogy mennyit kell majd foglalkoznia a vízkezeléssel. Gyakorlatilag lehet kézi vízkezelés aktív oxigénnel, vagy brómmal esetleg klórral, vagy a nálunk legnépszerűbb majdnem teljesen vegyszermentes vízkezelővel, ami enzimek és ásványok keverékéből áll, vagy akár lehet félautomata sós vízkezelést is választani.

Azért is érdemes majd beszélnie egy hozzáértővel a vízkezelés lehetőségeiről, mert mindegyiknek van előnye és hátránya egyaránt.

Vissza a pontokhoz ↑

 

5. Jakuzzi telepítése kültérre és beltérre. Milyen előkészületek szükségesek?

Ha ezt szívesebben tekintené meg egy VIDEÓBAN, akkor a lenti képre kattintva megteheti:

Jakuzzi telepíési előkészületek

Jakuzzi elhelyezése földfelszín fölé kültéren

Ha teljesen új alapot építene a jakuzzijának, akkor az egyik legfontosabb, hogy ez egy minimum 10 cm vastag vasalt, teljesen vízszintes és lesimított betonalap kell, hogy legyen, ami alá minimum 5 cm vastag sóderágy kerüljön.

A jakuzzi minimum 2 oldalához hozzá kell tudni férni, hogy ha bármilyen karbantartási feladat adódna, akkor ezt meg lehessen tenni a jakuzzi elmozdítása nélkül. A jakuzzi felső peremén lévő vezérlő oldalát mindig szabadon kell hagyni. Érdemes átgondolnia az elhelyezésnél, hogy szeretne e majd esetleg thermotető emelőt használni (nagyon praktikus és kényelmes kiegészítő, akár a nagyi is le tudja venni a tetőt egy kézzel), vagy sem. Ha igen, akkor ebben az esetben körbejárhatóvá kell tenni a jakuzzit.

Ha esetleg érdekli, itt megtekinthet egy rövid videót egy teraszra emelésről:

 

Azt is érdemes átgondolnia, hogy szeretne e használni külső lépcsőt a jakuzzihoz, amihez szintén kell majd egy kis plusz hely, vagy esetleg egyéb dolgokat a leendő jakuzzija köré, pl.: napágyat, székeket, asztalt, napernyőt stb.

Ha már kész felületre szeretné helyezni, pl.: térkő, járólap stb., a felület itt is legyen vízszintes és nagyjából sima. Ezt is érdemes előzetesen megbeszélni. Fontos még továbbá, hogy ha födémre helyezné pl.: teraszra, ami alatt mondjuk egy garázs vagy lakás van, akkor a födém teherbírása 500 kg/m2 kell ,hogy legyen minimum. Ilyenkor egy statikussal sem árt beszélni előtte.

Jakuzzi elhelyezése félig vagy teljesen besüllyesztve: Ha részben vagy akár teljesen be szeretné süllyeszteni a jakuzziját, akkor a jakuzzinál oldalanként 50-50 cm-rel nagyobb beton „medencét” kell neki építeni. Ebben lesz elhelyezve a jakuzzija. Fontos, hogy a jakuzzi körbejárható maradjon, és az oldalburkolatokat el lehessen távolítani. pl.: egy 2 x 2 m es jakuzzinak egy 3 x 3 m es beton „medencét”, „beton teknőt” kell építeni.

Továbbá a lecsorgó csapadék és kicsapódó víz miatt gondoskodnia kell a „a beton teknő” vízelvezetéséről.

Ebben az esetben még inkább javasoljuk, hogy járjon el körültekintően, és konzultáljon szakértőnkkel.

Ilyen elhelyezés esetén természetesen thermotető emelő, nem alkalmazható.

Jakuzzi elhelyezése beltérben

Amennyiben a jakuzzija beltérbe kerül, a páralecsapódás elkerülése végett a helyiség megfelelő szellőztetését biztosítani kell akár páramentesítő berendezés segítségével, akár nyílászárókon keresztül. Érdemes lehet egy padlóösszefolyót is beépíteni, hogy a kifröccsenő víz el tudjon folyni, illetve vízcserénél a vizet könnyebben el lehessen vezetni.

Beltéri elhelyezés esetén fontos szempont a jakuzzi bejuttatása az épületbe. Azt mindenképpen számításba kell venni, hogy ezeket a termékeket egyben, összeszerelve szállítjuk ki, ezért a megfelelő méretű nyílászáró nagyon fontos. (Persze csak ha már kész épületről van szó) A jakuzzikat oldalára fordítva is tudjuk szállítani, ebben az esetben egy kellően magas de, minimum 91 cm széles ajtón már átvihetőek bizonyos típusok.

A jakuzzi áramellátása

Az általunk forgalmazott jakuzzik 230V-ról és 400V-ról üzemelnek. Az 1 és 2 masszázsszivattyúval szerelt jakuzziknál elegendő lehet a 230 V / 25 Amper minimum (1 fázis), de a 3-4 vagy több masszázsszivattyúval szerelt jakuzzikhoz mindenképpen kell a 400 V (3 fázis).

A jakuzzi bekötéséhez szükséges vezetéknek folytonosnak, megszakításmentesnek illetve 30 mA-es érintésvédelmi relével ellátottnak kell lennie. Arra más fogyasztó nem köthető. Konnektor használata szigorúan TILOS! Kizárólag direktbe kötjük a jakuzzikat!

A jakuzzikba a elektromos vezetéket több ponton is be lehet juttatni (akár alulról vagy oldalról), de erről is érdemes egyeztetni egy szakérővel, mert ez típusfüggő.

Áramellátásról VIDEÓ összefoglaló: KLIKK IDE

Vissza a pontokhoz ↑

Ajánló


5+1. Sokféle jakuzzi van. Néhány különbség a gyártók között. Mikre érdemes odafigyelni?

Egyre több külföldi gyártó terméke van jelen az országban és vannak Magyar gyártású jakuzzik is. Szerencsére akár hazai akár külföldi, sok köztük a jó, a nagyon jó, de akad számos kevésbé jó és nem túl jó is. Lásson tisztán, hogy jól tudjon dönteni.

Mi mindig azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt, ha van rá lehetősége akkor személyesen is keressen fel több kereskedőt, és nézzen meg több típust, beszéljen több jakuzzi szakértővel is. Ne hirtelen felindulásból vásároljon, mert ez egy roppant összetett termék, amit sok szempontból érdemes megvizsgálni. Pont az összetettsége miatt az „olcsó” húsnak híg a leve mondás a jakuzzikra nagyon igaz.

Sokszor elmondható, hogy a legtöbb kevésbé jól összerakott jakuzzinál is a látható részek (ez gyakorlatilag a jakuzzi kb. 20%-a), sokszor neves cégek alkatrészeiből állnak, hasonlóan mint a nagyon jó termékeknél.

Ha csak a külsőségeknél, az egyből látható részeknél maradunk, akkor például maga az akril héj (amibe beleülünk), szinte minden gyártónál ránézésre ugyan olyan, hiszen magát az akril alapanyagot, amiből a jakuzzi belseje készül csak néhány cég gyártja a világon. Ettől függetlenül, hogy ezt a héjat hogyan munkálják meg, hogyan erősítik, hogyan formázzák és ezáltal mennyire lesz masszív és időtálló, már óriási különbségek vannak az egyes gyártók termékei között.

Vagy ott van például az oldalburkolat és a thermotető. Első ránézésre nagyon hasonló a legtöbb gyártónál, de ha kicsit jobban szemügyre veszi, máris látszanak a különbségek, amik viszont szoros kapcsolatban lesznek az Ön pénztárcájával. Nem csak a megvásárlás pillanatában, hanem a folyamatos használatát követően.

Csak, hogy még egy példát említsük  a számos jakuzzik közötti különbségek közül. Nagyon fontos elem a jakuzzi tartószerkezete. A tartószerkezet sok gyártónál fából (főleg az amerikai piac használja előszeretettel), vagy valamilyen műanyagból készül. PVC, WPS stb. Pedig egy jakuzzi könnyen nyomhat 2 tonnás is vízzel feltöltve, akár emberek nélkül is és ennek a súlynak a megtartását hosszú évtizedekig rábízni ilyen anyagokra, szerintünk elég merész dolog, de ezt mindenki döntse el maga. Érdemes olyan típusokat is néznie ahol a tartószerkezet fém. Szerencsére azért már ezt is többen alkalmazzák.

Zárszó

Azért is érdemes több kereskedést meglátogatni, mert ott sok minden kiderül a kereskedő, vagy a gyártó hozzáállásáról. Mit ajánlanak, mennyire értenek hozzá, mit helyeznek előtérbe mit nem, miről beszélnek miről nem stb.

Egy ilyen árkategóriájú terméket mint egy jó jakuzzi, hosszú – hosszú évekig kell(ene), hogy élvezzen. Önnek és a családjának, a barátainak minden egyes benne töltött percet, minden egyes pillanatot felejthetetlenné kell, hogy varázsoljon, ezért is javasoljuk, hogy ha teheti személyesen is tekintse meg az éppen kiszemelt jakuzzit.

Ha érdekli, IDE KATTINTVA megtekinthet néhány jakuzzis véleményt.

Érdemes megtapintani, meghallgatni, kipróbálni mielőtt pénzt adna ki rá. Főleg ha a kategóriájában igen „olcsó” terméket szemelt ki.

Végül most már tényleg zárásként egy közhely jön, de nagyon igaz: „Minél magasabbak az Ön igényi annál magasabb minőséget válasszon.” Ha az általunk kínált jakuzzik esetleg nem nyerik el a tetszését, akkor is kereshet minket nyugodtan. Elmeséli nekünk, hogy mik lennének az igényei, Mi pedig megmondjuk, hogy ebben az esetben melyik gyártó termékét lenne érdemes megnéznie. Ha pedig úgy érzi végül minket választ, akkor meg egyszerűen Mi is örülünk és köszönjük!

Vissza a pontokhoz ↑

Visszaugrás a navigációhoz