term ID:
parent cat ID:6
post ID:63
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Mindig kristálytiszta jakuzzivíz! 2+1 dolog, amit megtehet érte Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mindig kristálytiszta jakuzzivíz! 2+1 dolog, amit megtehet érte

Ha kristálytiszta, csillogó vizű medencékről készült képeket vagy videókat néz az interneten, akkor valószínűleg Ön is ilyet szeretne az otthonába. Hogy a leendő masszázsmedence vize Önnél is, mindig ilyen csillogóan tiszta legyen, néhány apró dolgot meg kellene majd tennie. Nagyon egyszerű teendők, és minimális időt vesz igénybe.

Lássuk röviden mik ezek..

1. Jakuzzi vizének szűrése. Kiváló minőségű szűrőrendszer.

A szűrőrendszer az a berendezés, ami eltávolít mindenféle úszó szennyeződést a vízből (szálló por, fűszálak stb.), így elkerülheti a vízben megjelenő elváltozásokat. Ezt lehet időzíteni, és magától végzi a dolgát.

A szűrőn rengeteg minden múlik, így fontos, hogy egy jól átgondolt, régóta bevált, időtálló konstrukció legyen. Amennyiben a szűrőrendszer nem végzi megfelelően a dolgát, akkor a vízben megjelenő lebegő szennyeződések, zavaróak lesznek. Ezt nem érdemes megvárni, 1-2 hetente a szűrőbetéteket ki kellene tisztítani, ami nagyjából 5-10 percet vesz igénybe. Sajnos ennyit minimum kell foglalkoznia jakuzzijának karbantartásával.

Tipp: Érdemes pót szűrőbetéteket tartania otthon, és így mindig lesz egy tiszta szett. Egy jó szűrőbetét baktériumölő adalékkal is át van itatva. Sokféle szűrőbetét létezik, de fontos, hogy csak gyári szűrőbetéteket használjon.

2. Jakuzzi vízkezelése

Többféle vízkezelés közül tud választani, de ahhoz, hogy mindig tiszta maradjon a jakuzzija vize, nem elég csak a fent említett víz szűrése, hanem valamilyen vízkezelés is szükséges. Ez a 2 dolog együtt viszont már elég ahhoz, hogy mindig kristálytiszta legyen a vize. Érdemes ezt is részletesen átbeszélnie egy szakértővel, mert mindegyiknek vízkezelésnek van előnye és hátránya is.

A vízkezelés lehetőségeiről bővebben egy külön cikkünk is foglalkozik, de röviden: A vízkezelés lehet kézi adagolású, vagy (szinte) teljesen automatikus. Van, aki a vegyszeres vízkezelésre esküszik, van, aki a lehető legkevesebb vegyszernek a híve, és sokan vannak olyanok akik a minél kevesebb teendővel járó félautomata vízkezelőket részesítik előnyben. Ön is könnyen megtalálhatja a kedvére való módszert. Egy a lényeg, a jakuzziban levő vizet mindenképpen folyamatosan tisztán kell tartani és ehhez 2 dologra van szükség mindenképpen: 1. a víz megfelelő szűrésére, 2.  a víz kezelésére.

Elég pár apróságra néha figyelnie, hogy ilyen kristálytiszta legyen a jakuzzija vize

Elég pár apróságra néha figyelnie, hogy ilyen kristálytiszta legyen a jakuzzija vize

+1 Vízkeménység, és vízhőfok.

Csak ajánlott (de nem kötelező), hogy lágy vízzel töltse fel a jakuzziját (kb. 5-7 nk°). Ha túl kemény csapvízzel tölti fel (18 nk° fölött), az azért nem a legideálisabb, mert hamar vízköves lehet a jakuzzija, ami se nem szép, se nem hasznos, és igen macerás takarítani.

Mi minden esetben, amikor kiszállítunk egy jakuzzit, (a helyi víz keménységének megmérése után), saját mobil vízlágyítón keresztül töltjük fel. Ha megfelelően van szűrve és kezelve a jakuzzija vize, akkor elég félévente – évente cserélnie. Természetesen ez használat és vízkezelés függő.

Folytatás lejjebb..

Ajánló


 

Ha normál keménységű a csapvize (10-18 nk°), akkor nyugodtan újratöltheti abból, ha pedig túl kemény (18 nk° fölött. Magyarországon sok helyen kemény a víz) akkor vagy egy vízlágyítón keresztül érdemes feltöltenie, vagy vízkő kiválás gátlót ajánlott a vízbe önteni. Ettől függetlenül ha szeretné, akkor igénybe tudja venni évente egyszer, valamelyik karbantartási csomagunkat, aminek a csövek átmosásától kezdve, a teljes gépészeti átvizsgáláson keresztül, természetesen a fúvókák, jakuzzitest vízkő mentesítése és a lágyvizes feltöltés is része.

A jakuzzi vizének a hőmérsékletét nyilván úgy állítja be majd, ahogy Önnek a legmegfelelőbb, de a legideálisabb vízhőmérséklet télen 37-38 fok, nyáron 33 – 34 fok. Így a jakuzzija mindig kész lesz a használatra.

Ajánlás

Érdemes figyelni arra, hogy az éppen kiszemelt jakuzzi kereskedő említi e a feljebb leírtakat vagy sem. Ha nem tér rá ki, és azt hallja, hogy Önnek szinte semmilyen teendője nem lesz a jakuzzijával, csak használnia kell, akkor azt ne higgye el. Az igaz, hogy a jakuzzi arra való, hogy feltöltse, kikapcsolja Önt és a szeretteit, de ha ezt sokáig szeretné, hogy így legyen, akkor ehhez néhány apróságot meg kell tennie. Ezek pedig a fent leírtak.

Fontos látni, hogy egy jakuzziban ahhoz képest, hogy mennyien ülhetnek, fekhetnek bele, viszonylag kevés víz van, ami ráadásul a legtöbb esetben igen meleg 36-38°. Egy otthoni jakuzziban nagyjából 1500 Liter víz jut 5-6 emberre, míg egy átlagos magánmedencénél 30-40.000 Liter jut ugyan ennyi emberre. A viszonylag kevés és meleg vízben jól érzik magukat a különböző mikróbák, persze csak akkor ha Ön ezt engedni. De ha a fenti 2 dolgot betartja, akkor soha nem lesz ilyen jellegű gondja, és folyamatosan szép tiszta lesz a jakuzzija vize.

Visszaugrás a navigációhoz