term ID:
parent cat ID:6
post ID:31
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Süllyesztett vagy szabadon álló jakuzzi. Melyik a jobb? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Süllyesztett vagy szabadon álló jakuzzi. Melyik a jobb?

Az egy sarkalatos kérdés jakuzzi vásárlás előtt, hogy a süllyesztett vagy a szabadon álló kialakítás lesz az Ön számára a legmegfelelőbb.  Leginkább az egyéni ízlés és a környezeti adottságok szokták ezt meghatározni, de a döntést érdemes átgondolni. Lássuk pro és kontra, mi szól mellettük és ellenük!

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

Szabadon álló jakuzzik

Jelentése: teljesen a föld fölé telepített, körbejárható vagy maximum 1 falra van rátolva esetleg egy sarokba van betolva.

A szabadon álló jakuzzik sokkal könnyebben kivitelezhetőek süllyesztett társaiknál, ráadásul az esetleges karbantartásuk is jóval egyszerűbb. Miért is lehet őket könnyedén karbantartani? Ennek a legfőbb oka az, hogy az ilyen típusú jakuzzikhoz, ha netán valamiért a gépészetéhez hozzá kellene férni (időszakos karbantartás, tisztítás, javítás), akkor azt sokkal egyszerűbb megtenni, hiszen a jakuzzi oldala 1-2 mozdulattal könnyen levehető, hiszen nem akadályozza semmi.

Az sem utolsó szempont, hogy a thermotető leszedése és felrakása is jóval egyszerűbb és könnyebb, ha az egész jakuzzi a föld felett van. Nem kell hajolgatnia, sőt, akár tetőemelőt is tud hozzá kérni, ami még könnyebbé teszi annak mozgatását, és tárolását. A jakuzzit fedő thermotető használata persze nem kötelező, de azon kívül, hogy a levegőből belehulló szennyeződéstől megvédi a jakuzzit (természetesen itt kültéri elhelyezésre gondolunk), a legfontosabb feladata, hogy egy jól megtervezett és konstruált thermotető, nem hagyja kihűlni a jakuzzija vizét. Ezzel pedig pénzt spórol Önnek a havi fenntartási költségeknél.

Előnye még a szabadon, a föld felett álló jakuzziknak az is, hogy így sokkal nehezebb beleesnie bárkinek, tehát jóval biztonságosabb egy kisgyermekes vagy kisállatos családban. Természetesen ettől függetlenül gondoskodnia illik a megfelelő védelemről, nehogy véletlen baleset áldozata legyen bárki is. A thermotető egyébként elég jó védelmet nyújt vízbe esésé ellen is, főleg ha le is van kötve, mondjuk egy karabinerrel.

Hátrányának mondható a picit nehezebb bejutás a jakuzziba. Így ha Ön már kicsit idősebb vagy idős van a családjában, aki szeretné használni a jakuzzit, neki nehezebb dolga lesz a ki- és beszállással. Természetesen erre is van segítő megoldás, például ha egy lépcsőt helyez a jakuzzija mellé illetve akár korlátot is szereltethet a jakuzzijára. Ezt a szép korú megrendelőink sokszor szokták kérni. Érdemes azonban azt is átgondolni, hogy az idősebb korosztálynak ez így még mindig biztonságosabb, mint egy süllyesztett kivitel, hiszen abban az esetben lefelé kell lépni egy csúszós felületre. Szóval idősebbeknek mindenképpen a szabadon álló kivitelt ajánlanánk.

Szabadon álló jakuzzi

A süllyesztett jakuzzi

Ha szinte teljesen a földdel egy szintbe szeretné látni a jakuzziját, akkor azt le tudja süllyeszteni. Ezt a legtöbben a látvány miatt választják, mert így esetleg jobban belesimul a környezetbe. Ezt is érdemes átgondolnia, hogy az Ön számára ez mennyire fontos. Egy biztos: az általunk kínált jakuzzik természetes Finn Szaunafa oldalburkolatát még nem igen akarta eltakarni senki, ezért csak 1-2 % –  uk került lesüllyesztésre. De természetesen megoldható.

Ami előny lehet még a süllyesztett kivitelnek, az a ki- és beszállás. Talán egy picit egyszerűbb, mint a szabadon álló jakuzziknál, de hallottunk már erről ellenvéleményt is. Hiszen ahogy feljebb is írtuk, ilyenkor lefelé kell lépnie, egy fokozottan csúszós felületre.

Hátránya közé sorolható, hogy ha bármit át kell nézni, ki kell pucolni, vagy csak egy időszakos karbantartást kellene végezni a jakuzzijában, akkor jóval macerásabb hozzáférni a burkolat mögötti gépészethez. Éppen ezért a süllyesztett jakuzziknál egy nagyobb betongödör kialakítására van szükség, ami a jakuzi 3 oldaláról 50-50-50 centiméterrel nagyobb kell, hogy legyen. Az így kialakult árkot mindenképpen úgy kell burkolni, hogy a burkolatot egy esetleges karbantartásnál könnyen el lehessen távolítani. Plusz, a beton gödör vízelvezetését is meg kell oldani.

Amit még hátrányként szoktak emlegetni az ilyen jakuzzival rendelkező tulajdonosok az az, hogy ebben az esetben nem lehet thermotető emelőt használni, így a tetőnek a leszedése picit körülményesebb. Ilyenkor le kell hajolni és a tetőt valahová eltenni az útból.

Ha süllyeszteni szeretné a leendő jakuzziját, akár részben vagy egészben, mindenképpen konzultáljon részletekbe menően egy jakuzzi szakértővel, nehogy később rosszul süljön el a dolog.

Süllyesztett jakuzzi

Visszaugrás a navigációhoz