term ID:
parent cat ID:6
post ID:9843
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi hővédő tető (Thermotető) Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi hővédő tető (Thermotető)

Mi ez? Ez egy speciális kettéhajtható szigetelő tető, amit a jakuzzira kell tenni ha az éppen nincs használatban. Kültéri és beltéri elhelyezésnél is igen fontos és hasznos.

Miért kell? Azon kívül, hogy a jakuzziba használaton kívül, zárt állapotában nem tud belehullani a levegőből semmi, egy sokkal fontosabb szerepe is van. A jakuzzi vizének melegen tartása.

A jakuzzi havi fenntartási költségeit kb. 70 % ban a vizének fűtése adja. Ezért nem mindegy milyen kialakítású, szigetelésű, méretű, anyagú thermotető fedi a masszázsmedencét. Ha ugyanis ezek rendben vannak, (és a jakuzzi alsó és oldalsó szigetelése is megfelelő) akkor a havi fenntartási költségek is minimálisak lesznek.

Kinek ajánlott? Mindenkinek aki saját jakuzzit tervez.

Bővebben a thermotetőinkről. Előnyök – hátrányok, egyéb infók

Kültéren elhelyezett jakuzzinál: egy nem megfelelő tető, duplázhatja vagy akár triplázhatja a villanyszámlát, egy gondosan megtervezett, kiváló anyagokból készített, és egyedileg az adott jakuzzihoz gyártott thermotetőhöz képest. Az, hogy a thermotető megfelelően szigetel vagy sem, sajnos csak hónapokkal a használat után derül ki. Viszont senki sem, ahogy Ön sem szeretne a havi fűtés költségek miatt csak 6 hónapot jakuzzizni a 12 hónap helyett, ha már egyszer beruházott egy ilyen termékbe. Ráadásul szerintünk, a kültéri jakuzzizás az őszi és téli időszakban, amikor gőzölög a melegvíz, és dér vagy hó borítja a környezetet, még hangulatosabb, még kellemesebb mint a nyári pezsgőfürdőzés..

Beltérben elhelyezett jakuzzinál:  havas környezet itt nyilván nincs, de a thermotető, (még ha nem is veszi körül a jakuzzit télen a -15°), ugyan olyan fontos. Ha nincs thermotető, akkor a folyamatosan párolgó melegvíz, idővel akár kárt is tehet az épület szerkezetében. Használhat ugyan páramentesítőt, de annak az  áram fogyasztása jóval magasabb lesz, mint egy thermotető ára. (hacsak nem napelemről működteti a páramentesítőt.)

Nem mindegy mennyi a jakuzzi havi fogyasztása

Néhány egyéb info: Bár régebben sokféle thermotetőt kipróbáltunk, más gyártók termékeit is, végül úgy döntöttünk, hogy egyedi, saját thermotetőket készítünk, a saját gyártású jakuzzikhoz. Ennek több oka is van:

  1. Nem mindegy hogyan illeszkedik a jakuzzira. (Hőszigetelés miatt, ami a víz hőmérsékletét, tehát annak fűtését, és így a havi villanyszámláját befolyásolja.)
  • Ha a thermotető nagyobb mint kellene, akkor a külső hűvösebb levegő mozgása (szél) kiszívhatja a meleget a thermotető alól, így jóval többet kell fűteni a jakuzzi vizét, ami a villanyszámláján fog megmutatkozni.
  • Ha a thermotető kisebb mint kellene, akkor a le – föl rakása nehézkessé válik, és akár az is előfordulhat, hogy úgy megszorul, hogy csak 2 ember tudja levenni. Ez eléggé bosszantó, hiszen a jakuzzizás a pihenésről, lazításról, a gondok elfelejtéséről szól, nem az idegeskedésről.
  • A jó méretű thermotető pontosan illeszkedik, kiválóan szigetel, és mégis könnyen tudja levenni, felrakni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy sok kipróbált után gyártott termék helyett inkább mi magunk készítjük a thermotetőinket is, nem csak magát a jakuzzit. Sőt, ha kell más gyártók jakuzzijaira is készítünk tetőket.
  1. Nem mindegy milyen anyagból készül a belső szigetelése (Szintén a hőszigetelés miatt, de a tető súlya is nagyon fontos, hogy könnyű legyen mozgatni.)Ha a thermotető belseje (belső szigetelése)  nem megfelelő anyagokból készül, ismét a havi villanyszámlán fogja megérezni. Egy kiváló anyagból készült thermotető a víz fűtésére felhasznált energiát bent is tartja a jakuzziban.

Ezenkívül mivel minden jakuzzizás előtt le kell majd vennie, illetve ha végzett a lazítással ismét fel kell tennie a tetőt, így az sem mindegy, hogy mennyire nehéz mozgatni. Ha esetleg meg szeretné könnyíteni a le – fel rakást, akkor Önnek is hasznos kiegészítő lehet a thermotető emelő. Erről az emelőről a honlapunkon talál még bővebb tájékoztatást.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


 

  1. Nem mindegy milyen anyagból készül a kifelé és a befelé néző borítása (Hosszú élettartam, és a külalak miatt)

 

Külső borítás: a célunk, hogy hosszú – hosszú ideig jól nézzen ki, megtartsa a színét, ne fakuljon, ne repedezzen ki, tehát igen ellenálló anyagból kell készítenünk. Viszont kültéri elhelyezésnél a nap UV sugárzása igencsak próbára teszi ezeket a tetőket. Pont ezért egy speciális, kezelt műbőrt használunk, hogy a célunkat elérjük.

Belső borítás: a vízkezelő szerek is keményen támadják a tető belső borítását, ahol a fő cél ugyan az mint a külső borításnál. Az időtállóság. Itt ezért egy különleges PVC anyagot alkalmazunk, ami jól bírja a vízkezelő szereket, és az állandó melegvizet, párát.

  1. Nem mindegy mennyire lejt kifelé. (A ráeső csapadék minél előbb tudjon távozni.)

Az általunk gyártott thermotetők középen 12 cm, a jakuzzi szélén 8 cm vastagok. Erre azért van szükség, hogy a rá hulló csapadék minél nehezebben tudjon megállni rajta, minél előbb vezesse le a ráhulló csapadékot. Szerencsére ez a tulajdonsága majdnem minden masszázsmedence thermotetejének megvan, így ebben nincs sok különbség az általunk gyártott és más tetők között.

 

  1. A tető kettéhajtási iránya egyébként változtatható, de ha ezt módosítani szeretné, ezt külön jelezni kell. Ez azért lehet fontos, mert ha mondjuk tetőemelőt is szeretne, akkor megválaszthatja, hogy a jakuzzi melyik oldalára nyíljon le a tető. Ha nem kéri máshogy, akkor alap esetben a vezérléssel szembeni oldalra nyílik ilyenkor.

Röviden: Egy jó thermotető, (egy jól szigetelt jakuzzi testel együtt!) teljesen elfogadható szinten tudja tartani a havi fűtés költségeket egész évben. Magyarul sosem kell a fenntartási forintok miatt aggódnia, és ezért csak pár hónapot használni a jakuzziját, ahelyett, hogy egész évben élvezné a pihentető nyugalmat, a kikapcsolódást és mindazt amit egy ilyen jakuzzi nyújtani tud.

A havi fenntartási költségekről egy másik cikkünkben olvashat.

Ha hasznos találta ezt a cikket, és szeretne még hasonlókat olvasni, akkor a kisokos menüpont alatt érdemes nézelődnie.

Visszaugrás a navigációhoz