term ID:
parent cat ID:6
post ID:229
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi használat és a sclerosis multiplex Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi használat és a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex az egyik legsúlyosabb immunrendszeri betegség, amely ma még sajnos nem gyógyítható, bár a panaszok csökkenthetőek, a betegek életminősége jelentősen javíthható. Az SM egy krónikus betegség, amely a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) érinti.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


A sclerosis multiplex (SM)

Ritka betegségről van szó, mégis a világon milliók szenvednek tőle. A betegség első tünetei általában a 20-40 év között jelennek meg, a betegek között kétszer annyi nő van, mint férfi. Az immunrendszeri zavar következtében a szervezet megtámadja az idegrostokat szigetelő anyagot, a myelinhüvelyt. A myelinhüvelyt ért támadások miatt az idegek végül károsodnak, és az érintett tolószékbe kerülhet. A betegség a nevét onnan kapta, hogy több területen (multiplex) hegesedések (sclerosis) alakulnak ki a folyamat során.

A betegség ugyan potenciálisan rokkantsághoz vezet, de ez nem törvényszerűen következik be, vannak olyan szerencsések, akiknél a betegség enyhébb lefolyású.

A jakuzzi használat enyhítheti az SM okozta izom- és ízületi fájdalmakat

A jakuzzi használat enyhítheti az SM okozta izom- és ízületi fájdalmakat

Az SM tünetei és formái

Végtagzsibbadás, érzéketlenség, izom- és ízületi fájdalmak, fáradtság, szédülés, bizonytalan járás, ezek az SM legjellemzőbb tünetei. A sclerosis multiplex a látásban is jelentkezik, homályos látás vagy kettős látás kialakulhat, de akár részleges vagy teljes látásvesztés is megtörténhet. Négy formáját szokás megkülönböztetni, relapszáló-remittáló (fellángolások és remissziók jellemzik), primer progresszív (folyamatosan romló), szekunder progresszív (relapszáló-remittáló forma, amely idővel folyamatos romlásnak indul) és progresszív relapszáló forma (hirtelen új tünetek jelennek meg, és a meglévő tünetek romolnak)

Az SM kezelése

Az SM-et típustól függően különböző szerekkel kezelik, ezt neurológus és immunológus szakorvos dönti el, hogy melyik terápia szükséges. Alternatív terápiaként fizikoterápiát, masszázst, gyógytornát szoktak előírni. Mivel a betegséget nem könnyű feldolgozni, ezért a betegeket gyakran pszichológushoz irányítják, hogy fel tudják dolgozni a sclerosis multiplexet és az életük megváltozását.

Mivel a sclerosis multiplex az izmokat és ízületeket nem kíméli, ezért jó megoldás lehet a rendszeres jakuzzi használat, amely sorána merev izmok enyhülhetnek, a fájdalom csökkenhet. A meleg víz izomlazító hatású, a test fel tud lélegezni. Az SM-et a pezsgőfürdő meggyógyítani nem fogja tudni, de a stressz csökkentésében is nagy segítség lehet. A rendszeres masszázsmedence használatot akkor sem érdemes felfüggeszteni, amikor a betegség éppen nem aktív.

A honlapon lévő, betegségekkel kapcsolatos írások csak hasonló problémákkal küzdők véleménye, és tapasztalatai alapján íródtak. Ha Önnek bármilyen hasonló problémája, betegsége van, jakuzzi használat előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, és az Ő utasításait tartsa be. A jakuzzi nem egy orvosi segédeszköz.

Visszaugrás a navigációhoz