term ID:
parent cat ID:6
post ID:175
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Kell-e tartanunk a nyilvános jakuzziktól? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kell-e tartanunk a nyilvános jakuzziktól?

Nincs is jobb, mint kiszakadni a mókuskerékből, és elmenni pihenni néhány napra. Ha jön a borúsabb, zordabb idő, ilyenkor az emberek a szabadtéri fürdést beltéri csobbanásra cserélik, és előszeretettel mennek gőzfürdőkbe, szaunákba, wellness központokba.

Miért ne tennék, hiszen mindenkinek fel kell töltődnie valahogy.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Ma már az alacsonyabb kategóriás szállodákban is találhatók jakuzzik, amiket a hotel vendégei általában korlátlanul használhatnak, ez már nem csak a luxusszállások kiváltsága.

Van-e okunk félni?

Míg az ember egy otthoni mártózás során tudja, hogy milyen helyre is ül be, hiszen ő maga kezeli a jakuzziját, addig aggodalommal töltheti el egy nyilvános masszázsmedence használata. Amíg egy házi jakuzziban általában csak pár ember, jó esettben csak a család és néhány barát ejtőzik, addig a nyilvános fürdőt bárki használhatja, akikről semmit nem tudunk, ahogy a masszázsmedencéről és annak tisztításáról sem. A forró vízben különféle baktériumok lehetnek, amiktől egyszerűbb bőrgyulladástól kezdve akár makacsabb betegségeket is össze lehet szedni.

Szerencsére a medencék használatát szabályozzák, és a szállodák nagyon nagy hányada gondosan ügyel a megfelelő karbantartásra és vízkezelésre. Egy-egy komolyabb betegség elterjedése, a média esetleges bevonása az egész hotel jó hírét tönkre teheti, ezt pedig egyetlen szálloda sem kockáztatja meg.

Ma már a legtöbb szállodában van lehetőség pezsgőfürdő használatára

Ma már a szinte minden szállodában van lehetőség jakuzzi használatára is

Kockázati tényezők nyilvános jakuzziknál

A legnagyobb kockázatot mindig a nagy embertömeg jelenti. A nyilvános masszázsmedencék lehetnek nagyobb méretűek is, amiben elég sok ember elfér. Egyesek fittyet hánynak a medencék kapacitására, és akkor is belemennek a vízbe, amikor az már túlzsúfolt. Ha sokan vannak a jakuzziban, könnyen előfordulhat, hogy a rendszer már nem lesz képes elbánni a különféle baktériumokkal és szennyeződésekkel. Ilyen esetekben hanyagoljuk a fürdőzést. Ha mégis belemegyünk, akkor egyrészt kényelmetlenül érezhetjük magunkat a sok ember miatt, másrészt magasabb kockázatnak tesszük ki magunkat az esetleges ferőzéseket illetően.

Amennyiben gyanús a víz színe, esetleg furcsa dolgok úszkálnak benne, habzik, túlságosan fodrozódik vagy gyanúsan sok a buborék, szóljunk azonnal a személyzetnek, és ne menjünk bele. A masszázsmedencéket ilyen helyeken gyakran ellenőrzik, így ilyen problémától várhatóan nem kell tartani, de ha mégis bármi gyanúsat észlelünk, azonnal jelezzük.

A problémás embereket egy nyilvános helyen nem lehet kiszűrni, egyáltalán nem biztos, hogy egy ápolatlanabbnak tűnő személy betegséget terjeszt, ahogy az sem, hogy egy csinibabát nem éppen akkor kezelnek ki valamilyen bajból, amikor épp a jakuzzit kívánja használni.

Mindent összevetve nincs különösebb okunk félni a nyilvános masszázsmedencéktől, ha helyesen használjuk őket. Természetesen jobb félni, mint megijedni, fürdőzés után zuhanyozzunk le, szárítkozzunk azonnal meg, vegyük le minél hamarabb az úszódresszt vagy úszónadrágot. Az esetek 99 %-ban biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz semmiféle problémánk, és csak pozitív élményekkel fogunk távozni, hiszen a jó szállodáknak is az a célja, hogy ajánljuk Őket, és mi is visszamenjünk.

Visszaugrás a navigációhoz