term ID:
parent cat ID:6
post ID:126
category_6
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A jakuzzi jótékony hatása a vércukorszintre Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A jakuzzi jótékony hatása a vércukorszintre

Az egyes típusú diabétesz elsősorban gyermek- és fiatalkori cukorbetegség, míg a kettes típusú diabétesz inkább az idősebb korban megjelenő forma, amely a rossz minőségű táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki. A kettes típusú cukorbetegség életkora sajnos manapság egyre jobban csökken, sokan egészen fiatalon lesznek cukrosok.

Milyen hatása van a jakuzzinak a cukorbetegségre?

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Mi a cukorbetegség?

Latinul diabetes mellitus vagy DM, egy krónikus anyagcsere betegség, ami a glükóz felszívódási zavara. A cukorbetegség nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, általában viszonylag kevés tünettel, akár évek, évtizedeken át lappanghat az emberben. A betegség glükóz terheléses vizsgálattal állapítható meg, esetenként már az éhomi érték is mutatja, hogy gondok vannak.

A diabétesznek több lépcsőfoka van, az első az inzulinrezisztencia, ahol még a vércukorértékek a normál tartományban vannak, de hozzá magas inzulinszintek társulnak. IFG-ről akkor beszélünk, ha az éhomi érték magas, 6,1-7,0 mmol/l közé esik. 7,0 mmol/l felett már cukorbetegségről lehet beszélni. A két órás vércukorszint ha meghaladja a 7,8 mmol/l-t, de nem több 11,1 mmol/l-nél, akkor IGT-ről beszélünk.

A rendszeres jakuzzizás jótékony hatással van a vércukorszintre

A rendszeres jakuzzizás jótékony hatással van a vércukorszintre

Alternatív terápiák a vércukorszint javítására

A cukorbetegség kezelésének legfőbb alapja a megfelelő diéta és a sport. Amennyiben ezekkel az étrendbeli változtatásokkal nem sikerül eredményt elérni, úgy metformin alapú gyógyszert írnak az orvosok a pácienseknek, komolyabb esetekben pedig inzulint kapnak a betegek. Az inzulinrezisztencia, az IFG és az IGT is még visszafordítható állapotok.

Az 1-es típusú cukorbetegség az inzulinos diabétesz, ahol az inzulin adaggal lehet csökkenteni a vércukor szintjét. Mivel az inzulin maga is vércukorszint csökkentő hatással bír és a mozgás is, így mindenképpen nem megerőltető mozgásformát kell az 1DM-esnek végeznie, például úszást.

Sok 2-es típusú diabéteszes küzd túlsúllyal, ezeket mindenképpen vízi mozgással érdemes leküzdeni, ugyanis az a legkevésbé megterhelő az izmok és ízületek számára. Ha van otthoni medencénk, akár ellenáramoltató berendezést is beszerelhetünk, így úszhatunk folyamatosan akár egész kis medencében is.

A pezsgőfürdőzés különösen jó hatással van a vércukorszintre. Egy független amerikai tanulmány kedvéért Dr Phillip L. Hooper, a McKee Medical Center (Loveland, Colorado) orvosa három hétig vizsgált kettes típusú cukorbetegeket. A csoport tagjai hat napon keresztül napi fél órát áztatták magukat a forró vízben. Az eredmény rendkívül meglepő volt: A kutatásban résztvevő páciensek vércukorszintje átlagosan 13%-kal csökken, a napi inzulin mennyiséget pedig átlagosan 18%-kal tudták csökkenteni a kísérletben résztvevő betegek.

Mindezektől függetlenül a jakuzzi nem gyógyászati segédeszköz. Mielőtt a saját kezelésébe kezdene, kérje ki mindenképpen orvosa véleményét, tanácsait.

Visszaugrás a navigációhoz