term ID:
parent cat ID:61
post ID:11495
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Veszélyes a jakuzzi használata a terhesség alatt? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Veszélyes a jakuzzi használata a terhesség alatt?

Publikálva:

Sok nő számára, így lehet, hogy neked is, a jakuzziban való ülés, vagy fekvés a terhességgel kapcsolatos izomfájdalmak enyhítésére szolgál. Azonban fontos figyelni arra, hogy milyen kádat alkalmazol a pihenésre, mivel a baba veszélybe kerülhet, hogyha magas testhőmérsékletnek vagy kitéve huzamosabb ideig. Persze, terhesen is el lehet merülni ezekben a buborékos örömökben, azonban figyelembe kell venned, hogy a terhesség melyik szakaszában jársz. Vannak olyan jakuzzik, amelyek nagy pocakkal is kényelmesek lehetnek, azonban ez nem jelenti azt, hogy órákig ücsöröghetnél benne.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Az első és legfontosabb a hőfok. Az OTIS (Teratológia Információs Szolgáltatások Szervezete) szerint a 38 foknál nagyobb hőmérséklet problémákat okozhat a terhesség alatt. Néhány tanulmány kimutatta, hogy ezáltal megnövekedik a születési rendellenességek kockázata. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint a terhesség alatt a fürdőkádban nem fog túlmelegedni a testünk, azonban javasolja, hogy ne engedjék testhőmérsékletüket túlságosan megemelkedni. Amennyiben a hagyományos jakuzzikat akarod használni, amelyek 40 fokos hőmérsékletre vannak programozva, akkor csak 10-20 percig maradhatsz a kádban.

Meddig maradj a vízben?

Sokan javasolják, hogy a terhesség alatt a hölgyek vegyenek meleg fürdőt, ahol kényelmesen érzik magunkat, és nem áll fenn a sérülés veszélye. A fürdőkádban azonban a test nagy része kilóg a vízből, ezért nem valószínű a túlmelegedés. Ráadásul, ha megtöltöd vízzel, akkor az gyorsabban fog kihűlni. Ezzel szemben a jakuzziban a hőmérséklet állandó, így ha azt tervezed, hogy huzamosabb ideig fogod használni, akkor csökkentsd a hőmérsékletet.

Másik fontos lépés az egészségügyi kockázatoknak a csökkentése. Hogyha a terhesen a jakuzzi használata mellett döntesz, akkor át kell programoznod alacsonyabb hőmérsékletre. A kádban töltött idő ne legyen több 10 percnél, és fokozatosan ellenőrizd hőmérővel. Figyelj különösen oda a víz tisztaságára, mivel a nedves területeken nagyobb esély van a fertőzésre. A közösségi medencék, vagy az olyan jakuzzik, amiket a család többi tagja is használ, megemelik ennek a kockázatát. A saját jakuzzinak vagy masszázsmedencének a használata kisebb fertőzéssel jár, azonban ezeknél is használj megfelelő tisztítót, és figyelj a pH értékre.

Egyéb alternatívák

Amennyiben ezeket a lépéseket betartod, vagyis beállítod a megfelelő hőfokot, és rendszeresen ellenőrzöd a víz tisztaságát, akkor már csak az időtartamot kell meghatározni. Ne feledd azonban, hogy a langyos, 37 fokos vízben sem szabad átlépned a 15 perces időhatárt, mert a méhben fejlődő baba számára a túlmelegedés gondot okozhat.

Ezek mellett az érvek mellett minden hölgy maga eldöntheti, hogy szeretne-e rövid kényeztetést, vagy inkább kivárja a 9 hónapot. Amennyiben amúgy is hajlamos vagy a baktériumos megbetegedésekre, akkor ajánlatos elkerülnöd az olyan jakuzzikat, amiket többekkel használsz. Ha pedig amellett döntesz, hogy hanyagolni fogod a fürdőzést a terhesség ideje alatt, akkor élvezd a finom ételeket, a manikűrt, pedikűrt és a kismama masszázsokat kárpótlásként.

Visszaugrás a navigációhoz