term ID:
parent cat ID:61
post ID:11251
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Mennyi legyen a jakuzzi vízhőmérséklete télen, és nyáron? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mennyi legyen a jakuzzi vízhőmérséklete télen, és nyáron?

Publikálva:

Ha meghalljuk a nyár szót, akkor automatikusan mindenkinek a forróság, a kánikula, a hideg, frissítő koktélok, és a medencézés jut eszébe. Mi más eshetne jól ebben az időszakban, mint megmártózni s vízben, hogy ezzel hűtsük kicsit le magunkat? Vannak emberek, akik rohannak a közeli strandra, ahogy beköszönt a meleg, míg mások egyszerűen kerülik ezeket a helyeket, hiszen sem a tömeget, se a zsúfoltságot nem szeretik.

Ők inkább kialakítják az otthoni wellness részlegüket, ahol kedvükre megmártózhatnak amikor csak szeretnének.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Milyen meleg legyen a víz télen és nyáron?

Bár gondolhatunk arra, hogy a jakuzzi, kellemes meleg vízében inkább ősszel esik jól megmártózni, nagy tévhit, hogy a meleg időszakokban félre kell tennünk. Természetesen mindenkinél egyénileg változhat az, hogy az adott időjárási viszonyok között milyen hőmérsékletű vízben szeret fürdőzni, nagy általánosságban igaz az, hogy a hűvösebb időjárásban, az őszi és téli hónapokban jól tud esni egy 37-39 Celsius fokos mártózás, míg a nyári melegben ezt elég 33-34 Fokra beállítani. Ha hatalmas a kánikula, és még ennél is hűvösebb vízre vágysz, akkor akár lejjebb veheted a víz hőfokát 30 Celsius fokra is.

A túlságosan hideg vízzel inkább legyünk óvatosak! Könnyen lehet, hogy a kézfejünket belemártva pont jónak tűnik a hőmérséklet, mégis, ha az egész testünkkel megmártózunk benne, akkor ez már nem lesz egy nagyon kellemes élmény. Gondolhatsz arra, hogy az úszómedencék vizének hőfoka még ennél is jóval alacsonyabb, mégsem dideregnek benne az emberek, de az igazsághoz hozzátartozik az, hogy míg az úszómedencében az ember aktív mozgást végez, a jakuzziban csak pihen, így kimelegedni sem nagyon lehet.

Ha csak pár fokot szeretnénk hűteni a medence vízén, ám ezt a hűtést azonnal szeretnénk elvégezni, akkor érdemes lehet egyszerűen egy kis hideg vizet önteni a melegebb vízhez. Semmi szükség arra, hogy leengedjük az egész mennyiséget, majd újra feltöltsük. Ilyenkor bőven elég lehet az is, ha kb. 200-300 liter hideget engedünk hozzá.

Ha a hűvösebb vízben való csobbanásra ráér másnapig várni, akkor célszerű lehet a jakuzzi vezérlőjén alacsonyabbra állítani a hőmérsékletet, így egy 38 Celsius fokos víz néhány óra leforgása alatt 34-35 fokosra le tud hűlni.

Milyen meleg vízben mártóznak meg szívesen a férfiak és a nők?

Általános szabályként elmondható az, hogy az ideális jakuzzi vízhőmérséklet a 37 Celsius fok. Ezt tekintheted egy kiindulási pontnak, természetesen ennél állíthatod egyénileg melegebbre, vagy hűvösebbre is a szabályzót. Tapasztalatok szerint a hölgyek inkább a melegebb, 38-39 fokos vízben érzik igazán jól magukat, míg a férfiak az ennél hűvösebb, 36-37 fokos hőt tartják ideálisnak.

Azt azonban érdemes észben tartani, hogy bár elsőnek jól eshet a meleg víz, hosszútávon a túlságosan hosszú mártózás egyáltalán nincs jó hatással a szervezetünkre, ezért 40 Celsius foknál soha ne állítsuk melegebbre. Ez különösen igaz az idősebb korosztálynál, illetve azoknál az embereknél, akik vérnyomás problémákkal és cukorbetegséggel küzdenek.

Visszaugrás a navigációhoz