term ID:
parent cat ID:61
post ID:11801
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Jakuzzi vagy masszázskád – van különbség? Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jakuzzi vagy masszázskád – van különbség?

Publikálva:

A jakuzzi bár elfogadott magyar szó, mégis az idegen eredetű szavak közé sorolandó. A szótár szerint olyan meleg vizes fürdőkádat takar, ami pezseg. Ahhoz, hogy ezt a pezsgést elérd, beáramló vízsugarakra van szükséged, és általában masszírozó funkciót is kapsz. A jakuzzi szó már több mint 100 éve megtalálható a világon, azonban egy olasz család nevéhez fűződik.

Ők Amerikába költöztek, ahol a Jakuzzi testvérek beleásták magukat a ma ismert kád elkészítésébe. Persze ez nem ment könnyen, mivel a végleges változat csak 1968-ban jelent meg, és a család nevéből maradt meg a márka elnevezése.

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Ma már a jakuzzi szó hallatán azonnal a pezsgőfürdő juthat eszedbe, egyszerűen beleolvadt a köztudatba. Masszázsmedence és spa kifejezéssel is szokták illetni, azonban, ha elemezed a két kádat, akkor több különbséget is észre fogsz venni. Nem mindegy, hogy melyiket veszed meg, úgyhogy nézzük is meg részletesebben.

Erre figyelj!

  • Először is meg kell megvizsgálnod, hogy miben különbözik a jakuzzi a masszázskádtól. Az első eltérést a használat helyén találod, mivel a jakuzzi egyaránt felszerelheted a lakáson belül, de akár a kertben is. A kádat ezzel ellentétben csak beltéren használhatod.
  • Érdemes a vízre is gondolnod már a vásárlás előtt. Egy jakuzziban nem számít, ha akár 4 hónapig is ugyanabban a vízben pihensz, mivel a szűrők gondoskodnak a megfelelő tisztaságról. Vannak olyan modellek, amik ózongenerátorral, mások pedig ecoclean rendszerrel érik el ezt. A masszázskád azonban csak egyszer használható, miután kiélvezted a benne eltöltött perceket vagy órákat, le kell engedned a vizet. Itt nem találsz külön víztisztítót, ezért mindig gondoskodnod kell arról, hogy ne maradjon álló víz benne, mivel napokon belül bebüdösödne.
  • A víz hőmérsékletét is csak a jakuzzinál tudod beállítani. Talán te is szereted a 40 fokot, amiről a beépített fűtőszálak gondoskodnak majd. Ezzel szemben a kádban nincsen ilyen lehetőség. A vizet csak te tudod szabályozni akkor, amikor megtöltöd a kádat. Ha meleget akarsz, akkor meleg vizet engedsz bele, ha pedig hideget, akkor hideget.

  • A férőhely is eltérő, hiszen egy jakuzzinál tudsz választani a kisebb és nagyobb közül is, ezáltal 2 vagy akár 8 személy is elfér benne. Ha azonban masszázskádra vágysz, akkor mindig gondolni kell arra, hogy két embernél több nem fogja tudni használni. Nem véletlenül szoktak fürdőszobákba kerülni.
  • Lehet, hogy a szigetelésről is szeretnél tudni, ez azonban csak a jakuzzik esetében létezik. Azért fontos a jó szigetelés, hogy gazdaságosan tudd működtetni, bár ez minden márkánál eltérő lehet. A masszázskádak inkább a hagyományos fürdőszobai kádakhoz hasonlítanak, és mivel le van engedve a vize, így nem kell hozzá szigetelés sem.
  • Végül a gazdaságos üzemelés is fontos lehet. Ha jakuzzit veszel, akkor érdemes beszerezni hozzá egy thermotetőt, így a meleg víz nem fog kihűlni. Masszázskádnál erre nem lesz szükséged.

Te is egy ideje azon töröd a fejed, hogy milyen jakuzzit, vagy esetleg masszázskádat szerezz be? Akkor csak át kell nézned a fenti pontokat, és máris könnyebb lesz a döntésed.

Visszaugrás a navigációhoz