term ID:
parent cat ID:61
post ID:12036
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Így küzdd le a tavaszi fáradtságot Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Így küzdd le a tavaszi fáradtságot

Publikálva:

A tavasz gyönyörű évszak az évben. Ébredeznek a fák, egyre több rügyet lehet az ágakon felfedezni, a madarak hangos csiripeléssel köszöntik a reggeleket, ébredezik a természet. A tavasz közeledtét azonban nemcsak a melegedő idő, hanem a fáradtság is jelzi. Ha te is érzed, hogy legszívesebben egész nap aludnál, akkor olvasd el ezt a bejegyzést!

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


Bágyadtság. Aluszékonyság. Fejfájás. Szédülés. Ingerlékenység. Minden bizonnyal te is hasonló tünetekre panaszkodsz, azonban fontos leszögezni, hogy ez nem nevezhető betegségnek. Lényegében a szervezeted normális reakcióját tapasztalod, amikor téli üzemmódból tavaszira vált. Azért visel meg ennyire, mivel a hideg hónapokban sokkal kevesebb energiát raktároztál el, a váltás pedig tovább csökkenti azt.

Általában a hormonok is beleszólnak a test működésébe, és ahogy kevesebb napfényhez jut a szervezet, úgy nő meg az alvásigény. Szerencsére ez egy átmeneti zavar, amit pár trükkel te is lerövidíthetsz, hogy még gyorsabban átlendülj rajta.

Mozgás

Az első tanács, hogy mozogj többet. Mindegy, hogy sétálni szeretnél, futnál, kerékpároznál, a lényeg, hogy csinálj valamit. A testmozgás felpörgeti a keringést, megmozgatja az izmokat, és az immunrendszert is működésre sarkallja. Utána mindig jó érzésed lesz, még a depresszív tüneteket is enyhítheted.

Táplálkozás

Magyar embereknél fontos megemlíteni a táplálkozást. Télen sokan szeretik a laktató és zsíros ételeket, viszont ennek vége. Az a legjobb, ha naponta többször étkezel, de mindig kis mennyiségeket. Ezáltal a táplálék feldolgozása nem terheli a szervezetedet, és könnyebben megőrzöd a frissességed. Fontos, hogy sok gyümölcsöt és folyadékot vigyél be, mivel így az anyagcserét is gyorsítod.

Lélek

 

Azonban bármennyire figyelsz a testre, gondoskodnod kell a lelki egészségedről is. Igen, hiába jársz el mindennap futni, ha a nap többi részében hajlamos vagy a negatív gondolatokon őrlődni. Próbálj meg minden reggel egy friss zuhannyal indítani, és elmondani, hogy miért lesz jó napod. A pozitív gondolkodás unalmasan hangzik, de még mindig segíteni szokott.

Használd ki a jakuzzit

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik saját jakuzzival rendelkeznek, akkor ideje ismét használatba venned. Lehet, hogy a téli hónapok során ritkábban vetted rá magad, hogy elmerülj a meleg vízben, de most itt az ideje. Miközben reggel a langyos zuhany segít a felébredésben, addig délután a relaxálás hozza el a békét.

Érdekes, hogy a tavaszi fáradtság és kellemetlen közérzet mennyire jól kezelhető a bugyborékoló vízből. Próbálj meg fél órát rászánni arra, hogy teljesen kikapcsolsz. Ne legyen a kezedben telefon, ne nézzél közben filmet. Ülj le, lazulj el, és lélegezz mélyeket. Hagyd, hogy a pihentető meleg víz elűzze a negatív gondolatokat. A jakuzzi a fejfájás elűzésében is tökéletesen használható, így segít abban, hogy sikerrel vedd a tavaszi fáradtságot.

Ha emellett sort kerítesz arra, hogy együtt legyél a családoddal és a barátaiddal, akkor a felőlük áradó szeretetből is építkezhetsz. Szánj időd a kedvenc hobbidra, olvass könyveket, hallgass zenét, merülj el a művészetben.

Visszaugrás a navigációhoz