term ID:
parent cat ID:61
post ID:12074
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A nyári depresszió tünetei, okai és kezelése Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A nyári depresszió tünetei, okai és kezelése

Publikálva:

Lehet, hogy te is nagyon szereted a jó időt, de amikor megérkezik a nyár, akkor azt se tudod, hogy mi a bajod. Letört vagy, fáradtnak érzed magad, és nem tudsz mit csinálni. Ne félj, a nyári szezon mindenkinek mást jelent, azonban sosem szabad megfeledkezni a nyári depresszióról.

Tünetek

Ajánló: A 4 legnépszerűbb cikkünk...


A nyári depresszió tüneteit könnyedén felfedezheted magadon. Az egyik ilyen tünet a kimerültség és a fáradság, aminek köze van ahhoz, hogy a napok hosszabbak, és sokan egyszerűen később fekszenek le aludni. Ha emellett rossz alvó vagy, akkor a meleg éjszakák sem segítenek a pihenésben.

A következő tünet a lassulás, amikor úgy érzed, hogy csigamódba váltottál. Semmi gond, gondolj arra, hogy harminc fok felett minden elkezd lassulni, így a teljesítményed is változhat. Ha pedig a lassulás fáradsággal párosul, akkor tényleg kész a katasztrófa.

Lehet, hogy emellett szorongani is szoktál. Elég abba belegondolni, hogy az idő szinte kifolyik a kezünk közül, és máris úgy érezheted, hogy elvesztegetted a nyarat. Ezt az érzést súlyosbítja, hogy sok intézmény nyáron bezár, így nehezebben tudod elvégezni a dolgaidat.

Okok

Most, hogy láttad a tüneteket, nézzük meg az okokat. Valójában nincs konkrét oka a nyári depressziónak, inkább a személytől függ. Ha belegondolsz, akkor nyáron könnyen megnő a téged körülvevő stressz mennyisége, hiszen meg kell birkózni a vakációval, a szabadságokkal, a ház rendben tartásával, nyaralásokkal, bőröndökkel, vásárlással, és akkor ehhez kapjuk hozzá a meleget.

Miközben a rutin meghatározza az ember életét, a nyári hónapok alatt valahogy elveszítheted az irányítást. Az időpontok megváltoznak, hirtelen kirándulások jutnak az eszedbe, vagy egy váratlan baráti összejövetelre indulsz, ez pedig felborítja a megszokott körforgást. Ha pedig a közösségi oldalak tökéletes képeit is nézegeted, akkor még nagyobb bántudatot fogsz érezni.

Kezelés

Mit tehetsz a letörtség és a depresszió ellen? Az első lépés, hogy megadod a szervezetednek azt, amire szüksége van. Ott van a D-vitamin fontossága, amit a nyári napon tudsz leginkább beszerezni. Próbálj meg napozni kicsit, hogy a tested megkapja ezt a fontos vitamint. A kánikulában mindennél fontosabb, hogy rendszeresen hidratáld magad, ezért mindig legyen nálad víz, akkor is igyál, ha nem érzed magad szomjasnak.

A napi rutin mellett érdemes bevezetni a kötelező pihenőt. Ha nem szereted a meleg órákat, akkor válaszd az estét, és próbálj meg lenyugodni. Az emberek ilyenkor szokták a medencét választani, bár nem mindegy, hogy melyikbe csobbansz bele. A jakuzziban fél óra elegendő a teljes ellazuláshoz, miközben a buborékok gondoskodnak a masszírozásról. Nincs más dolgod, mint beülni a medencébe, kényelmesen elhelyezkedni és pihenni.

A kültéri jakuzzik nagyon hasznosak a meleg napokon is, hiszen Magyarország éghajlata este fel szokott lélegezni kicsit, így élvezni fogod a langyos vizet. Ha pedig közben meglátsz egy hullócsillagot, akkor kívánhatsz is valamit. Ezek a pillanatok megelégedettséggel töltik el az embert, úgyhogy neked is segítenek majd az ellazulásban.

Visszaugrás a navigációhoz