term ID:
parent cat ID:61
post ID:12061
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Küzdd le az izomhúzódást és az izombecsípődést Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Küzdd le az izomhúzódást és az izombecsípődést

Publikálva:

Az izomhúzódás mindig akkor keletkezik, amikor legkevésbé vágysz rá. Elég egyetlen rossz mozdulat, egy gyors emelés, és onnantól kezdve minden egyes mozdulat fájdalmassá válik.

Érdekes, hogy egyre több ember szenved izomhúzódástól és idegbecsípődéstől. Ennek az oka lehet egy kirándulás, az ülő életmód, a számítógép előtt töltött órák vagy a telefon nézése. Ha veled is előfordul, akkor ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miként tudod enyhíteni a tüneteket.

Mikor kezd el fájni?

Az izomhúzódás akkor jelentkezik, amikor nagy sebességű mozgást végeztél, kitartottál egy pozíciót vagy folyamatos mikrosérüléseket szenvedtél. A leggyakrabban a következő testrészeken érezheted:

  • térd
  • comb
  • vádli
  • hát
  • lágyék

Ha nem tudod, hogy miért jelentkeztek a tünetek, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy mit csináltál az utóbbi pár napban. Ott vannak például az erőfeszítések, a tolás, a húzás, az emelés.

Esetleg a mozgásszegény életmód, ami azt jelenti, hogy a kisebb mozdulatok után is szenvedhetsz izombecsípődést, de az is lehet, hogy túlsúllyal küzdesz, és a mindennapi feladatok válnak nehézzé.

A nem megfelelő pozíció sem fog segíteni, ezért nem mindegy, hogy miként nézed a tévét, ahogy az sem, hogy miként kelsz fel az ágyból. Ráadásul az alacsony hőmérséklet is izom-összehúzódáshoz vezet, amit az iroda légkondija is okozhat.

Hogyan kezeld?

Az esetek túlnyomó többségében elkerülheted a rendellenesség kialakulását, de ha már fájdalomtól szenvedsz, akkor a következő tippeket tudod kipróbálni.

Masszázs

A régi feljegyzések szerint a masszázs 2500 évvel Krisztus születése előttig nyúlik vissza. Ahogy sok mindent, ezt is Kína kezdte el, de ma már bármikor elmehetsz fizioterápiára. Csak arra figyelj, hogy tényleg profi legyen az illető, ellenkező esetben többet árt, mint használ.

Borogatás

Sokszor a borogatás is segíthet, ami a húzódástól függően lehet meleg vagy hideg. Érdemes kipróbálni mindkettőt, bár a tapasztaltok azt mutatják, hogy a test a meleget szokta kérni.

Torna

Ha fel tudsz állni, akkor próbálj ki nyújtó gyakorlatokat. Általában a fizioterápián is ajánlani fogják az otthoni mozgást, ami arra szolgál, hogy megakadályozd az izomproblémák kialakulását. Erős fájdalom esetén csak szakember csinálhatja!

Jakuzzi és meleg víz

Fontos megemlíteni a meleg vizes terápiát, ami egyesen a stressz ellen hat, miközben az ízületi fájdalmakat is enyhíti. Nem lesznek olyan feszesek az izmaid, és javítja a vérkeringésedet. Az alternatív kezelések közül a hidromasszázs a legfelkapottabb, amit akár a saját jakuzzidban is elvégezhetsz, csak egy kis időre lesz szükséged hozzá.

A víz gyógyító hatásáról rengeteg cikket találsz, hát még, ha ez pezsgéssel társul. A víz felhajtó ereje miatt kisebb teher kerül az izmokra, ami tökéletes alapot teremt arra, hogy nyugodt körülmények között relaxálj. A buborékok által keltett masszírozást a tested különböző pontjaira is irányíthatod, így teljes mértékben személyre szabható. Akkor is használhatod, ha a combod fáj, és akkor is, ha a hátad.

Azonban fontos kiemelni, hogy a jakuzzi nem gyógyászati segédeszköz, így, ha a fájdalom túl erős, vagy nem múlik el, akkor keress fel egy szakembert!

Visszaugrás a navigációhoz