term ID:
parent cat ID:61
post ID:12081
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Ha jobban akarsz aludni, akkor vegyél forró fürdőt Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ha jobban akarsz aludni, akkor vegyél forró fürdőt

Publikálva:

Ma sok ember alszik nehezen, hiába érkezik el a lefekvés ideje, tehetetlenül forgolódnak az ágyban. Ha veled is megtörténik, akkor ez az egyszerű trükk a segítségedre lesz!

A meleg víz ereje

A lefekvés előtti forró fürdő sokkal könnyebben álomba ringat majd, mivel segít megváltoztatni a belső hőmérsékletedet, így kedvez a pihenésnek. A forró fürdő alatt általában 40  fokos vizet kell érteni, ami nem feltétlenül a zuhanyzóban, hanem egy sokkal kényelmesebb jakuzziban is megtörténhet. Nem kell órákig tartó ázásra gondolnod, elég 10 perc kellemes üldögélés a lefekvés előtti órában.

Fontos megjegyezni, hogy az álmatlanság nem egyenlő a gyorsabb alvással, előbbi ugyanis orvosi kezelésre szorul, és a jakuzzi sem fog csodákat tenni. A meleg víz akkor ajánlott, ha szeretnél valamivel gyorsabban elaludni.

A meleg víz és a jakuzzi buborékjai ellazítják a testet, kikapcsolják az agyat, így egy olyan érzelmi és mentális szintre juthatsz, ahonnan sokkal könnyebbé válik a teljes relaxálás. A testünk hőmérséklete folyamatosan változik, a délutáni és esti órákban pár fokkal emelkedni szokott, így a meleg víz teljesen ellazítja.

Egyéb tanácsok a jó alvásért

A forró fürdő segít, ha alvási nehézségeid vannak. De vajon más trükköt is kipróbálhatsz? Igen! Az egyik legfontosabb, hogy legyen pontos alvási ütemterved, amit kötelezően betartasz. Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanabban az időben fekszel le, majd ugyanakkor kelsz fel. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ez a hétvégére is igaz, nem szabad csak azért tovább fennmaradnod, mert szombat van, és vasárnap nem kell kikelned az ágyból.

Felnőtt korban mindenki szeretni szokta a délutáni szundikálást. Miközben a gyerekek órákig alhatnak, addig a felnőtteknek nincs ennyi alvásra szükségük. Ha szeretnéd magad kipihenni, akkor 20-30 perc alvás bőven elegendő, így az esti órákban nem fog gondot okozni a lefekvés. Képzeld csak el, hogy délután 5-ig az ágyat nyomod, bizonyára nehezen fogsz 8-kor vagy 9-kor visszafeküdni.

Az is segít, ha eleget mozogsz. Ez a pont főleg azoknak szól (bár egyébként mindenkinek ajánlott), akik egész nap ülő munkát végeznek, és nagyon keveset mozognak. Ha te is közéjük tartozol, akkor jobb, ha beiktatsz egy hosszú sétát vagy egy kis futást. A testmozgás és a sport jó hatással van a pihenésre, főleg, ha egy nagy jakuzzizással kötöd össze.

A mai technológiai fejlődés mellett nagyon fontos, hogy csendes és nyugodt légkör legyen a szobádban. A villogó fények, hangos televízió nem fog segíteni! Az a legjobb, ha a telefontól is megszabadulsz, és a lefekvés előtti fél órában képernyőmentesen várod a pihenést. Ezáltal az agyad rá tud állni a következő alvásra, és nem a filmen vagy a közösségi médiában látott híren fogsz gondolkodni.

Ha a meleg jakuzzi után is nehezedre esik az alvás, akkor ellenőrizd le, hogy mit fogyasztottál előtte. Az alkohol, a dohány vagy a koffein megnehezíti a pihenést, úgyhogy egy pohár kóla is könnyen elrabolja az alvást, nem beszélve az egyéb káros hatásairól. Az sem jó, ha a háttérben valaki a tévét nézi, mert akaratlanul is arra fogsz figyelni. Ehelyett olvass inkább könyvet vagy hallgasd a természetet!

Visszaugrás a navigációhoz