term ID:
parent cat ID:61
post ID:12070
category_61
Tartalomjegyzék erről az oldalról: Fertőző kiütések – a közös fürdés ellensége Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Fertőző kiütések – a közös fürdés ellensége

Publikálva:

Nincs annál jobb, mint amikor egy kellemes nyári éjszakán a barátainkkal együtt vehetjük birtokba az otthoni jakuzzit. A közösen eltöltött órák sok nevetést és megannyi kellemes pillanatot okoznak. Azonban a legjobb terv is könnyen balul sülhet el, amiért egy apró kellemetlenség okolható: a bikinivonalon jelentkező kiütések.

Tény és való, hogy ez főleg a hölgyek problémája, azonban nyáron egyre gyakrabban találkozni a jelenséggel.

Gyakori kiütések

A lágyék és a szemérem területe az anatómiai sajátosságai miatt hajlamos a kiütésekre. Ezek egyszerre bosszantóak, miközben viszketnek, szúrnak és fájnak. Ha a sérülés rosszul van kezelve, akkor még a fertőzése veszélye is fennállhat, ez pedig azt jelenti, hogy az egész nyarunk tönkre fog menni, és nemcsak a jakuzzi közelébe nem mehetünk, hanem a strandokra sem.

Általában a következő kiütésekkel találkozunk:

  • pattanás: apró, vörös dudor, amit fertőzés és gyulladás szokott okozni
  • vízhólyag: tasakszerű elváltozás, aminek a belsejében folyadék van
  • szemölcs: keményebb dudor, ami könnyen megnő
  • ciszta: fehér vagy sárga zsír által alkotott csomó

Ezek általában vegyi anyagok miatt, borotválkozás következtében vagy a ruhák szövete miatt alakulnak ki. Nézzünk meg, hogy mikor jelennek meg, és hogy miként tudunk tőlük megszabadulni.

A kiütések okai

A leggyakoribb esetek a borotválkozás miatt alakulnak ki, ami a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Lehet, hogy a borotva már nem elég éles, de az is megtörténhet, hogy levágott szőrszálak maradnak a bőrön, majd behatolnak a tüszőbe, és azonnali reakciót okoznak. Általában néhány nap alatt eltűnnek.

Másik ok a mirigyek túlzott váladékozása szokott lenni. Ha a faggyúmirigyek túl sok zsíros anyagot termelnek, akkor eltömítik a bőrt, ami pirosságot és gyulladást okozhat.

A baktériumok veszélyes ellenségnek számítanak, mivel nagyon fertőzőek lehetnek. A megjelenésük néha az immunrendszer nem megfelelő működéséről is tanúskodik, úgyhogy figyeljünk oda rájuk.

Ha kiütések jelennek meg a bikinivonalon, akkor mindig ellenőrizzük a ruháink tulajdonságait. Lehet, hogy nagyon szűk ruhát hordunk, amik folyamatosan súrlódnak, így megnövelik az izzadás lehetőségét, ami baktériumoknak és gombáknak ad otthont.

A legfontosabb a megelőzés

Ha a fertőzések egyszer megjelennek, akkor általában hosszú harc kezdődik. Éppen ezért sokkal jobb, ha inkább a megelőzésen dolgozunk. A következő intézkedésekkel megakadályozzuk a kiütések megjelenését, és csökkenthetjük a kényelmetlenséget.

  1. Kiegyensúlyozott és alacsony zsírtartalmú étrend: csökkenti a faggyú lerakódását.
  2. Helyes hidratálás: a megfelelő mennyiségű víz kimossa szervezetünket, és a mirigyek váladéka is lényegesen kevesebb lesz.
  3. Bőrtisztítás mértékkel: nem jó, ha nem tisztálkodunk, ahogy az sem, ha túlzásba esünk. Vannak nagyon erős krémek, amik nem tesznek jót a bőrnek.
  4. Tartsuk a területet szárazon: a baktériumok és gombák a meleg, nedves helyeket szeretik, ezért mindig szárítkozzunk meg fürdés után.

Ezáltal újra szabadon lélegzik a bőrünk, és kiélvezhetjük a nyár és a jakuzzizás minden pillanatát.

Visszaugrás a navigációhoz