Süllyesztett vagy szabadon álló jakuzzi / masszázsmedence. Melyik a jobb?

Az egyik legfontosabb kérdés masszázsmedence vásárlásakor, hogy vajon a süllyesztett vagy a sima modell a legmegfelelőbb-e a számunkra.

A döntés nem egyszerű, lássuk pro és kontra, mi szól mellettük és ellenük!

Szabadon álló medencék

A szabadon álló medencék könnyebben kivitelezhetőek süllyesztett társaiknál, ráadásul a karbantartásuk is jóval egyszerűbb. Miért is lehet őket könnyedén karbantartani? Ennek a legfőbb oka, hogy az ilyen típusú jakuzzikat általában védik valamilyen tetőszerkezettel, így kevesebb szennyeződés jut a vízbe. A kevesebb szennyeződés pedig egyenlő a kevesebb gonddal, ami nem elhanyagolható.  Az sem utolsó szempont, hogy a tető segítségével a víz is lassabban hűl ki, hiszen valamennyire védve van. Az is nagyon fontos szempont, hogy nem igényel óriási helyet, akár egy kis kertben is könnyedén tárolható.

Előnye még lehet az, hogy szabadon áll, így sokkal nehezebb balesetet szenvedni miatta, biztonságosabb egy kisgyermekes vagy kisállatos családban. Természetesen ettől függetlenül gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről, nehogy véletlen baleset áldozata legyen bárki is.

Hátrányának mondható a nehézkes beszállás. Így ha idős van a családban, aki szeretné használni a medencét, neki nehezebb dolga lesz a ki- és beszállással. Az ilyen típusú medencék általában egyen stílusban készülnek, és nagyon minimálisan van lehetőségünk variálni a medencével, ami azok számára hátrány lehet, akik egyedi tervezésű jakuzzit szeretnének.

Kültéri masszázsmedence

Kültéri masszázsmedence

A süllyesztett medence

Akik egy esztétikus, teljes egészében testre szabott jakuzzira vágynak, azok számára a mélyített medence lesz a nyerő választás. Ez a szabadság kétségkívül a süllyesztett medencék legnagyobb előnye. Kevesebb fúvókával rendelkeznek általában, mint a szabadon álló verzióknak van, de megfelelő elosztás esetén nem fogunk belőlük hiányt szenvedni. A ki- és beszállás sokkal egyszerűbb, mint a szabadon levő medencék esetében.

Hátránya közé sorolható, hogy karbantartása időigényesebb, teljesen fix, nem mozdítható. Mivel süllyesztett, így nagyobb esély van a balesetekre, így nagyon fontos a megfelelő védelem.

Összességében nézve a két típus között nehéz választani, nem létezik jobb megoldás, mindkettő más igényeket elégít ki, más a célcsoport. Azok, akik a kertbe teljes egészében beleilleszthető, fix, egyedi megoldásra vágynak, azok számára a süllyesztett változat ajánlott. Akiknek a mobilitás fontosabb, a könnyebb karbantarthatóság, azoknak a szabadon álló medence lesz valószínűleg a jobb megoldás.